ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτυχής η έξοδος στις αγορές: Ξεπέρασαν τα 10 δισ. οι προσφορές

Επιτυχής η έξοδος στις αγορές: Ξεπέρασαν τα 10 δισ. οι προσφορές
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Συνολικά 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 3,6%, θα αντλήσει το Ελληνικό Δημόσιο από το πενταετές ομόλογο λήξης Απριλίου 2024.

 

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες οι προσφορές των επενδυτών για το πενταετές ομόλογο υπερκάλυψαν κατά πέντε φορές το ζητούμενο ποσό (2 δισ. ευρώ) και ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι οι προσφορές προήλθαν από εξαιρετικής ποιότητας επενδύτες, όπως asset managers, αμοιβαία κεφάλαια και θεσμικούς, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έκανε αποδεκτές προσφορές συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα αρχικά ζητούσε.

Το κόστος δανεισμού κινήθηκε αισθητά χαμηλότερα από το ενδεικτικό κουπόνι των 3,75% - 3,875% που είχε δοθεί ως σημείο εκκίνησης στους αναδόχους και τελικά έκλεισε στο 3,6%.

Η επιτυχία του πενταετούς ομολόγου είχε ως αποτέλεσμα να κινηθούν χαμηλότερα οι αποδόσεις όλων των ελληνικών ομολόγων.

Το τετραετές ομόλογο λήξεως 30 Ιανουαρίου 2023 σημείωσε απόδοση 2,994% και το ομόλογο λήξεως 30 Ιανουαρίου 2028 κατέγραψε απόδοση 3,994%.

Η αντίδραση Τσακαλώτου

«Υπάρχει μεταστροφή των επενδυτών, η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία», δήλωσε από την Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με τον υπουργό το πιο σημαντικό στοιχείο από τη σημερινή έξοδο στις αγορές είναι η συμμετοχή στην έκδοση κανονικών επενδυτών και όχι μόνο hedge funds. «Αύριο θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα για το μίγμα των επενδυτών και πόσοι είναι ποιοι», είπε.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως τα 2,5 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν σήμερα καλύπτουν το 36% των συνολικών αναγκών του δανεισμού της χώρας για το 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ