ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσιονομική «βόμβα» η αναδρομική επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού

Δημοσιονομική «βόμβα» η αναδρομική επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού
EUROKINISSI

Μεγάλο θα είναι το δημοσιονομικό βάρος από τις αναμενόμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα, μισθούς και συντάξεις.

Θεσμοί και κυβέρνηση αναμένουν πως θα προκύψει μια εφάπαξ επιβάρυνση 7 δισ. ευρώ και εν συνεχεία ένα επαναλαμβανόμενο δημοσιονομικό κόστος 300 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Εάν αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν τότε η δέσμευση της Ελλάδος για καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 δεν θα τηρηθεί.

Το επιχείρημα πως η αναδρομική επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους θα διαταράξει τη δημοσιονομική ισορροπία, επικαλέστηκαν χθες οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου υποστήριξαν η Κυβέρνηση έχει δικαίωμα περικοπής των επιδομάτων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχασαν τον 13ο και 14ο μισθό για να διατηρήσουν τον 12ο μισθό».

Παράλληλα τόνισαν ότι εάν δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία όλων των πολιτών, καθώς δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος.

Στη βάση αυτή ζήτησαν από το δικαστήριο να απορριφθούν οι παρεμβάσεις, υπέρ των αποφάσεων του ΣΤ΄ Τμήματος, της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ