ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η δύσκολη επιλογή του νέου Γ.Γ. Εσόδων

Η δύσκολη επιλογή του νέου Γ.Γ. Εσόδων
EUROKINISSI

Η δύσκολη και, με πλούσιο παρασκήνιο, επιλογή για τη θέση του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της, δίχως να έχει ακόμη «κλειδώσει» στο πρόσωπο του Γιώργου Πιτσιλή τον οποίον επιθυμεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Πιτσιλής, για πάνω από μία δεκαετία δικηγόρος βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, έχει μεν την προτίμηση του Υπουργού Οικονομικών, όμως ακόμη υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μέσα στην κυβέρνηση αλλά και ενστάσεις από την Τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το θέμα του νέου Γ.Γ. Εσόδων είχε συζητηθεί, εκτός ατζέντας, στο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να μην καταγραφεί στα πρακτικά, δίχως, ωστόσο, να υπάρξει συμφωνία για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει την Κατερίνα Σαββαϊδου.

Κατά τις ίδιες πηγές, επαγγελματικές ομάδες, όπως οι δικηγόροι, ασκούν πιέσεις ώστε να επιλεγεί και πάλι στέλεχος από τον κλάδο τους όπως ήταν η κ. Σαββαϊδου. Ο κ. Γιώργος Πιτσιλής, δικηγόρος με εξειδίκευση στο φορολογικό Δίκαιο θεωρείται μία τέτοια επιλογή.

Η τρόικα, από την άλλη, πιέζει για να επιλεγεί ο κ. Ηλίας Ξηρουχάκης ο οποίος ήταν «τα μάτια και τα αυτιά» του Χάρη θεοχάρη όταν ο νυν βουλευτής του Ποταμιού είχε την κρίσιμη θέση -εν είδει «ηθικής υποχρέωσης» προς τον κ. Θεοχάρη, για τον οποίο η εκτίμηση των θεσμών είναι ότι είχε απομακρυνθεί άδικα από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Η τρίτη υποψηφιότητα είναι του κ. Φώτη Κουρμούση ο οποίος γνωρίζει το αντικείμενο εκ των έσω καθώς είχε -ως σύμβουλος στο ΥΠΟΙΚ- διαπραγματευτεί προαπαιτούμενα με την Τρόικα ενώ είχε σχεδιάσει και υλοποιήσει τη μεγαλύτερη διαρθρωτική αλλαγή για την μείωση των εφοριών. Επιπλέον, στη θητεία του στο υπουργείο Ανάπτυξης είχε εντοπίσει τους υπαλλήλους που ζητούσαν μίζες για να προωθήσουν επενδυτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Οι τελικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναμένεται να γίνουν σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ