ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital controls: Επιφυλάξεις σχετικά με το ενδεχόμενο πλήρους άρσης τους

Capital controls: Επιφυλάξεις σχετικά με το ενδεχόμενο πλήρους άρσης τους
Pixabay

Άκρως επιφυλακτικοί είναι οι Έλληνες τραπεζίτες μπροστά το ενδεχόμενο πλήρους άρσης των capital controls, προκρίνοντας να διατηρηθούν προς το παρόν ως έχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», την άποψη αυτή διατύπωσαν οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών κατά τη συνάντηση που είχαν με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία συζητήθηκε ο οδικός χάρτης για την κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών συμφώνησαν πως πρέπει να συνεχιστεί η σταδιακή άρση των περιορισμών, αλλά εξέφρασαν την ανησυχία τους μπροστά στην προοπτική μιας άμεσης πλήρους απόσυρσης των μέτρων και, δη, του τρίτου πυλώνα, που έχει να κάνει με τη μεταφορά κεφαλαίων από την Ελλάδα στο εξωτερικό.

CNBC: Κίνδυνος να μην πάρει η Ελλάδα νέα χρηματοδότηση

Αναδρομικά: Επιστρέφονται στους συνταξιούχους περικοπές 3,5 ετών

ΣΕΒ: Φτωχοί συγγενείς των ανεπτυγμένων χωρών οι Έλληνες

Αιτία είναι κυρίως η αβεβαιότητα που μπορεί να δημιουργηθεί λόγω των εκλογών, κρίνοντας ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για μία τέτοια κίνηση.

Παρά την αύξηση των καταθέσεων που καταγράφηκε το 2018, οι επικεφαλής υπογράμμισαν ότι η τυχόν άρση των περιορισμών και η ανακοπή αυτής της τάσης λόγων πολιτικής αβεβαιότητας θα ήταν δύσκολο να αναστραφεί και τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του διαλόγου για το θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ