ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηρό μήνυμα από ΔΝΤ και Eurogroup: Η μείωση του αφορολογήτου είναι δέσμευση που δεν αναιρείται

Αυστηρό μήνυμα από ΔΝΤ και Eurogroup: Η μείωση του αφορολογήτου είναι δέσμευση που δεν αναιρείται
AP/ Markus Schreiber

Την προσεχή Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η οποία θα κατατεθεί προς εξέταση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου στις 6 Μαρτίου.

Το βασικό μήνυμα της συγκεκριμένης έκθεσης είναι πως η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει μείγμα οικονομικής πολιτικής και να εστιάσει στη μείωση των φόρων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μάλιστα, το ΔΝΤ θα τονίζει εμφατικά πως η συγκεκριμένη μείωση των φορολογικών βαρών πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τη μείωση του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Και εδώ τα πράγματα γίνονται δύσκολα για την κυβέρνηση, για δύο λόγους. Αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προεκλογικά αρχίσει να υπόσχεται πως δεν θα περικόψει το αφορολόγητο. Αφετέρου, εάν το αφορολόγητο μειωθεί θα «πάνε περίπατο», όλα τα οφέλη από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%.

Πρέπει να σημειωθεί πως στην επιδίωξη της για τη μη μείωση του αφορολογήτου η κυβέρνηση δεν έχει σύμμαχο την Κομισιόν, η οποία ενστερνίζεται τη θέση του Ταμείου για ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα εστιάζει στη μείωση των φόρων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στην σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα και στην απελευθέρωση υπηρεσιών και προϊόντων.

Διαβάστε επίσης:
«Κόκκινα» δάνεια: Πώς να σώσετε το σπίτι σας από πλειστηριασμό
ΚΕΑ Φεβρουαρίου 2019: Πότε πληρώνεται το επίδομα
Μηταράκης: Φοβάται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας

Δεν είναι τυχαίο πως ο επικεφαλής του EuroWorking Group (EWG) Χανς Φάιλμπριφ έχει ήδη αποσαφηνίσει πως η μείωση του αφορολογήτου το 2020 «είναι μια δέσμευση που δεν μπορεί να αναιρεθεί». Θέση του Eurogroup είναι πως η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα πρέπει να εφαρμοστεί, καθώς είναι διαφορετική από την περίπτωση των συντάξεων.

Τι θα σήμαινε όμως η μείωση του αφορολογήτου; Στο σενάριο της μείωσης του αφορολογήτου στα 5.685-6.591 ευρώ από την Πρωτοχρονιά του 2020, ένας μισθωτός του ιδιωτικού τομέα που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (ετήσιο εισόδημα 9.100 ευρώ) θα κληθεί να πληρώσει φόρο 730 ευρώ για το εισόδημά του. Ο ίδιος εργαζόμενος έως σήμερα δεν πλήρωνε φόρο.

Εφόσον λοιπόν ισχύσει η μείωση του αφορολογήτου ορίου από την 1η Ιανουαρίου 2020, το καθαρό όφελος για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα είναι σε μηναία βάση μόλις 13,8 ευρώ, ενώ σε ημερήσια βάση μόλις 55 σεντς! Έτσι, με μειωμένο το αφορολόγητο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υποστηρίξει πως ήταν εκείνος που με τις φιλολαϊκές πολιτικές του ενίσχυσε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα είναι αλήθεια.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ