Τοποθετήσεις επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα
Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης του swap «Titlos» ονομαστικής αξίας 5,5 δισ. ευρώ που διακρατούσε η Εθνική Τράπεζα, με αντάλλαγμα ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου λήξης 2023, 2025 και 2026 συνολικής ονομαστικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ.
Με τη συναλλαγή αυτή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) μείωσε κατά περίπου 724 εκατ. ευρώ το δημόσιο χρέος, κάτι που αποτιμάται θετικά από τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων.
Είναι ενδεικτικό πως σήμερα το ελληνικό ομόλογο λήξης 2028 σημειώνει απόδοση 3,7%, ενώ το πενταετές ομόλογο καταγράφει απόδοση 3,2%
Το «Titlos», ονομαστικής αξίας 5,5 δισ. ευρώ, ωρίμαζε το 2037 και πως με την ακύρωση του ο ΟΔΔΗΧ επέτυχε μια πράξη αντιστάθμισης κινδύνου 18 ετών για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Το χρέος έγινε σταθερού επιτοκίου και κατέστη πιο βραχυπρόθεσμο, καθώς θα αποπληρωθεί σταδιακά και σε ορίζοντα επτά ετών από σήμερα.
Η αντιστάθμιση κινδύνου αφορούσε ειδικά το επιτόκιο. Καθώς ένα κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το εξάμηνο Euribor συν 660 μονάδες βάσης (6,6025%) ήλθε και έγινε σταθερό επιτόκιο, που σε μέσα επίπεδα «κλείδωσε» στο 3,3%!
Η Ρωσία καλεί τις ΗΠΑ να «εγκαταλείψουν τα τελεσίγραφα» στο Ιράν
22:17
Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 3.700.000 ευρώ
22:05
CNNi: Πακιστάν και Αίγυπτος διατηρούν τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ
21:58
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κεφαλογιάννης και Τσιάρας παραιτούνται από τη βουλευτική ασυλία τους
21:54