ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος για Αλμούνια: Ανεξάρτητος εκτιμητής του ESM για την Ελλάδα

Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος για Αλμούνια: Ανεξάρτητος εκτιμητής του ESM για την Ελλάδα
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Στην Ελλάδα με νέα... καθήκοντα επιστρέφει ένας παλιός γνώριμος από τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Ο Χοακίν Αλμούνια, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών όταν ξέσπασε η κρίση το 2009 έρχεται στην Αθήνα με εντολή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ως ανεξάρτητος εκτιμητής της χρηματοοικονομικής βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα.

Ο διορισμός του έγινε από τον πρόεδρο του συμβουλίου του ESM και πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, σε συνεργασία με τον γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και τα 19 κράτη-μέλη του ESM.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η εκτίμηση θα διενεργηθεί με τη στήριξη του ESM και συμβουλές από ανεξάρτητους ειδικούς με εκτιμητική εμπειρία σε άλλους διεθνείς θεσμούς, κατά τα πρότυπα ανάλογων εκτιμήσεων του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο κ. Αλμούνια θα προετοιμάσει σχετική έκθεση, που θα καταρτιστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και στις αρχές του 2020, ώστε να παρουσιαστεί στην ετήσια σύνοδο του συμβουλίου του ESM τον Ιούνιο του 2020.

Η αποστολή του Χοακίν Αλμούνια αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα και το 3ο Μνημόνιο, ενώ πριν από δύο χρόνια είχε συνταχθεί έκθεση αποτίμησης της οικονομικής βοήθειας του EFSF και του ESM προς το σύνολο των χωρών που είχαν βρεθεί σε πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος, Ισπανία). H πρώτη έκθεση είχε συνταχθεί από την Gertrude Tumpel-Gugerell (πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και στην περίπτωση της Ελλάδας αφορούσε το 2ο Μνημόνιο.

Ο Χοακίν Αλμούνια ως επίτροπος είχε εκφράσει την βεβαιότητα του πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει ζητώντας όμως την εφαρμογή σκληρών μέτρων ενώ ήταν από εκείνους που είχαν τοποθετηθεί κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Η διαδικασία προσαρμογής στην Ελλάδα ήταν πιο δύσκολη και παρατεταμένη σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια εκτενής ανεξάρτητη εκτίμηση. Η αποστολή του ανεξάρτητου εκτιμητή είναι να εξετάσει τη χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, με επίκεντρο το πρόγραμμα του ESM. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο κ. Αλμούνια δέχτηκε. Έχει τις κατάλληλες ικανότητες και εμπειρία να διενεργήσει την ανεξάρτητη εκτίμηση», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο με τον Ράους Ρέγκλινγκ να σημειώνει: «Χαιρετίζω το διορισμό του κ. Αλμούνια ως εκτιμητή. Η εκτεταμένη εμπειρία και γνώση του για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα καθώς και τις υποθέσεις της ΕΕ θα διασφαλίσει την αξιοπιστία της διαδικασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ