ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηρή κριτική προς τον Μάριο Ντράγκι από αρθρογράφο της Deutsche Welle

Αυστηρή κριτική προς τον Μάριο Ντράγκι από αρθρογράφο της Deutsche Welle
«Η οικονομικοπολιτική ατζέντα του Ντράγκι αποτελεί δηλητήριο για την Ευρώπη, επειδή εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο Χένρικ Μπέμε. REUTERS / RALPH ORLOWSKI

Αυστηρότατη κριτική στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, την οικονομικοπολιτική ατζέντα του οποίου χαρακτηρίζει ως «δηλητήριο για την Ευρώπη», ασκεί ο Γερμανός δημοσιογράφος, Χένρικ Μπέμε, μέσω άρθρου του που δημοσιεύτηκε στη Deutsche Welle.

Ο Μπέμε επικρίνει αρχικά τον Ντράγκι, τονίζοντας ότι είναι ο «ηττημένος του 2015», με αφορμή το «γιγάντιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του έτους», χαρακτηρίζει ως μη λειτουργικό το σχέδιο του Ιταλού τραπεζίτη και «κλείνει» το άρθρο του υποστηρίζοντας ότι το σύνθημα για το 2016 θα πρέπει να είναι: σταματήστε τον Ντράγκι!

Τα κυριότερα σημεία του άρθρου του Χένρικ Μπέμε όπως αυτό δημοσιεύτηκε στην ελληνική έκδοση της Deutsche Welle:

  • Ο ηττημένος του 2015 ονομάζεται Μάριο Ντράγκι. Στα βιβλία ιστορίας θα διαβάζουμε κάποτε: ήταν ο άνθρωπος που άφησε τα φράγματα να σπάσουν, όταν στις αρχές του έτους έθεσε σε ισχύ ένα γιγάντιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, για να χυθούν στην αγορά εκατομμύρια εκατομμυρίων ευρώ.
  • Η παρέμβαση Ντράγκι στόχευε στο εξής: το ευρώ έχει χάσει αξία απέναντι στο δολάριο, κι αυτό καθιστά τις εξαγωγές από την ευρωζώνη φθηνότερες. Αυτό τουλάχιστον λειτούργησε, και για τον επόμενο χρόνο προβλέπεται ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα.
  • Αλλά ποιον βοηθά αυτή η κατάσταση εκτός από τη γερμανική οικονομία και τον προσανατολισμό της προς τις εξαγωγές;
  • Παράλληλα αυτή η ρευστότητα φθηνού χρήματος κρατά μες στο παιχνίδι χώρες του νότου όπως η Ιταλία. Ένα δώρο του Ντράγκι στους συμπατριώτες του. Όμως για πόσο καιρό ακόμη η πολιτική του χρήματος θα αναλαμβάνει το έργο της πολιτικής του ρεαλισμού;
  • Έτσι ερχόμαστε στη δεύτερη υπερχείλιση φράγματος, η οποία έλαβε χώρα στην Ελλάδα. Μέτρησε κανείς πόσες σύνοδοι κορυφής έπρεπε να πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες για να τρέξουν πάλι πακέτα βοήθειας δισεκατομμυρίων ευρώ μετά από τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις της αριστερής κυβέρνησης της Αθήνας; Στο τέλος συμφωνήθηκε ένα νέο πακέτο κι όλα ησύχασαν. Όμως τίποτε ουσιαστικό δεν έγινε στην Ελλάδα το 2015, ώστε να μπορέσει να σταθεί η χώρα μόνη στα πόδια της. Το ίδιο σενάριο και για το 2016.
  • Ας ελπίσουμε μόνο ότι η επόμενη κρίση της παγκόσμιας οικονομίας θα αργήσει να έρθει. Ως τότε ο Μάριο Ντράγκι θα έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα για την ανόρθωση της οικονομίας. Η οικονομικοπολιτική του ατζέντα αποτελεί δηλητήριο για την Ευρώπη, επειδή εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου το σύνθημα για το 2016 είναι: σταματήστε τον Ντράγκι!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ