ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη η έκθεση της Κομισιόν για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Κρίσιμη η έκθεση της Κομισιόν για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Κυβέρνηση και θεσμοί δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενισχύοντας τον βαθμό αβεβαιότητας αναφορικά με την έγκριση ή μη της δόσης του 1 δισ. ευρώ στις 11 Μαρτίου από το Eurogroup.

Αύριο η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα μια «ισορροπημένη», όπως χαρακτηρίζεται από αρμόδιες πηγές, έκθεση, ασκώντας κριτική στις καθυστερήσεις υλοποίησης των μεταμνημονιακών προαπαιτουμένων, προειδοποιώντας για δυσμενείς επιπτώσεις σε ανταγωνιστικότητα και απασχόληση εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στον κατώτατο μισθό και σημαίνοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις δημοσιονομικές προοπτικές αλλά και για τον κλάδο των τραπεζών.

Πίσω από το καμπανάκι για τα δημοσιονομικά βρίσκονται ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χώρα έχει εισέλθει σε τροχιά εκλογών, ενώ πίσω από τους κινδύνους για τον τραπεζικό κλάδο βρίσκεται το θέμα των κόκκινων δανείων.

Μέχρι χθες, συμφωνία με τους θεσμούς αναφορικά με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν υπήρχε και τραπεζικές πηγές επιβεβαίωνουν στα Νέα την ύπαρξη «σημαντικών αποστάσεων». Σε ειδικό σκέλος της έκθεσης αναμένεται να επισημαίνονται οι κίνδυνοι εξαιτίας του υψηλού όγκου των κόκκινων δανείων.

Στο θέμα αυτό η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει την κατάθεση νομοσχεδίου για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για σήμερα Τρίτη, αλλά οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάθεση προγραμματίζεται προς το τέλος της εβδομάδας με στόχο να έχει ψηφιστεί πριν από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Οι ημερομηνίες αυτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμβιβαστικών κινήσεων από την ελληνική πλευρά. Ενδεχόμενη υπαναχώρηση σε σχέση και με το τελευταίο σχέδιο το οποίο εστάλη στους θεσμούς θα σήμαινε διεύρυνση των δυσαρεστημένων δανειοληπτών μπροστά στην κάλπη, περιορίζοντας όμως παράλληλα τους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα.

Μέχρι τώρα στις επιλογές της κυβέρνησης φαίνεται να βαραίνουν περισσότερο οι προσλαμβάνουσες των ψηφοφόρων και εάν αυτή η τάση συντηρηθεί έως το τέλος, πηγές κοντά στη διαδικασία εξεύρεσης της «χρυσής τομής» προειδοποιούν για ένα επικίνδυνο παιχνίδι τόσο με τις τράπεζες όσο και με τη δόση. Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να καταθέσει «μονομερώς», χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, εξέλιξη η οποία αναμένεται να βαρύνει τόσο στις αποφάσεις του Eurogroup όσο και στα σχέδια εξόδου του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με έκδοση δεκαετούς ομολόγου.

Στο σενάριο των «καλών ειδήσεων», όπου χωρίς προβλήματα στις 11 Μαρτίου το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα έδινε το πράσινο φως για εκταμίευση, η έκδοση δεκαετούς ομολόγου θα ακολουθούσε αμέσως μετά. Σε ένα εναλλακτικό σενάριο όμως, όπου το πράσινο φως της 11ης Μαρτίου θα παραμείνει έως την τελευταία στιγμή αμφίβολο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση έκδοσης δεκεατούς ομολόγου στις 5 Μαρτίου, στο κύμα της προσδοκώμενης αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης θα ανακοινώσει την ερχόμενη Παρασκευή τα δεδομένα αναφορικά με την πιστοληπτική διαβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Με δεδομένο ότι μεταξύ των τριών βασικών κριτών (S&P, Fitch , Moody’s) η Moody’s δίνει σήμερα τη χαμηλότερη βαθμολογία, έξι σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες αναβάθμισης είναι υψηλές. Στη δευτερογενή αγορά, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες στη ζώνη του 3,7%-3,8%, επίπεδα τα οποία ενδεχομένως να μην κρατηθούν για πολύ εάν ανακύψει, όπως πολλοί αναλυτές επίσης προβλέπουν, νέος γύρος εντάσεων Ρώμης - Βρυξελλών με αντικείμενο τον ιταλικό προϋπολογισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ