ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Το κράτος δεν μπορεί να έχει πλεον το μονοπώλιο στις συντάξεις

Στουρνάρας: Το κράτος δεν μπορεί να έχει πλεον το μονοπώλιο στις συντάξεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική ασφάλιση, μπορεί, όμως, και πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά, επεσήμανε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, που συσσωρεύονται στο πλαίσιο ενός δημόσιου συστήματος του πρώτου πυλώνα, με ένα σύστημα επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του τρίτου πυλώνα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος υπό προϋποθέσεις, το σύστημα επαγγελματικής ασφάλισης θα μπορεί να εκπληρώνει το σκοπό του. Και μόνο τότε από την πλευρά του, ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης θα μπορούσε, κατόπιν ειδικής αδειοδότησης, να αναλάβει έναν αυξημένο ρόλο ως φορέας διαχείρισης επαγγελματικών ταμείων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστήριξε, είναι αναγκαίο να συναινέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να κατανοήσουν τους ρόλους τους.

«Το μεν κράτος δεν μπορεί πλέον να επιμένει να διατηρεί το μονοπώλιο των συνταξιοδοτικών παροχών. Οι δε εργοδότες πρέπει να αντιληφθούν ότι η υποχρέωσή τους να παρέχουν ασφάλεια στους εργαζομένους τους υπερβαίνει το χρόνο της απασχόλησής τους, και υφίσταται και μετά τη συνταξιοδότησή τους" υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η επικείμενη ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα επαγγελματικά ταμεία (IORP II) προσφέρει μια πρώτης τάξεως εκσυγχρονιστική ευκαιρία, για να διασφαλιστεί ότι τα επαγγελματικά ταμεία θα λειτουργούν σωστά και θα εκπληρώνουν το σκοπό τους ως θεματοφύλακες των υποσχέσεων του εργοδότη προς τους εργαζόμενους, παρά ως ταμεία εναλλακτικά της κοινωνικής ασφάλισης.

Στις δυνατότητες συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης που αφορά στα επαγγελματικά ταμεία αναφέρθηκε από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτης Λιάκος από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης.

Ο κ. Λιάκος σημείωσε ότι επιχειρείται να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου να λειτουργεί συμπληρωματικά και αποτελεσματικά δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μέσα σε ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, διότι η κακοδιαχείριση μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους τόσο ατομικά για τους καταναλωτές όσο γενικότερα και για το δημόσιο συμφέρον.

Ο ίδιος συνέχισε ότι με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τον ασφαλιστικό κλάδο έχουν γίνει αρκετά βήματα καταρχήν για την ασφαλιστική συνείδηση όσο και για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς (πχ ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων, κατάλογος από ζημιωθέντων της Ασπίς, δομική μεταρρυθμίση του ασφαλιστικού συστήματος με ενοποίηση ταμείων και ψηφιοποίηση αρχείων κλπ). Πρόσθεσε ότι ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός και μειώνονται οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες κι αυτό δείχνει την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

Υπάρχουν προτάσεις για το δεύτερο πυλώνα που μπορούν να συζητηθούν για την επέκταση των επαγγελματικών ταμείων ώστε, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά οφέλη, μια νέα πηγη εσόδων για αξιοποίηση και για το θέμα υπάρχει σημαντική διεθνής εμπειρία, όπως είπε ο κ. Λιάκος.

Για τον τρίτο πυλώνα σχετικά με την ιδιωτική ασφάλιση είπε ότι δημιουργούνται συνεχώς νέα δεδομένα ενώ για την ασφαλιστική κάλυψη των κινδύνων σημείωσε ότι, σίγουρα θα πρέπει να λειτουργούμε προληπτικά τόσο για τους σεισμούς όσο και για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στη σημασία της ασφαλιστικής συνείδησης υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο τα φορολογικά κίνητρα που είναι σημαντικά.

Για το ζήτημα της μείωσης της φορολόγησης σημείωσε ότι πρέπει να υπολογίζεται η αναπτυξιακή προσέγγιση καθώς από μόνη της η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν σημαίνει υποχρεωτικά αύξηση των δημοσίων εσόδων ενώ συνέχισε ότι ο χάρτης των φορολογικών ελαφρύνσεων συνδυάζεται με την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και όπως είπε «όλα συνηγορούν ότι σήμερα είναι περιορισμένες οι δυνατότητες στο πλαίσιο των περιθωρίων που αφήνουν οι θεσμοί».

«Είμαστε από τους πλέον ανασφάλιστους λαούς στον ανεπτυγμένο κόσμο. Όμως η ασφάλιση είναι ένα αγαθό που κάθε ένας θέλει αλλά και πρέπει να έχει ενώ πρωτίστως, η ασφάλιση είναι για τον οικονομικά αδύναμο». Αυτό σημείωσε ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, κατά τη δική του τοποθέτηση. Ο ίδιος είπε ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι στενά συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας και το 2018 κινήθηκε ανοδικά κλείνοντας με αύξηση 1,8% στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ