ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβούλιου Κοινωνικής Πολιτικής αύριο για το ασφαλιστικό

Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβούλιου Κοινωνικής Πολιτικής αύριο για το ασφαλιστικό
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τετελεσμένο πρέπει να θεωρείται η μείωση έως και 20% στις επικουρικές συντάξεις, κάτι που θα επιβεβαιωθεί αύριο στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβούλιου Κοινωνικής Πολιτικής με θέμα την επικείμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Η κυβερνητική πρόταση για το νέο ασφαλιστικό προς τους θεσμούς αναμένεται να κατατεθεί στις 8 Ιανουαρίου με προοπτική το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κλειδώσει οι περικοπές 15%-20% μεσοσταθμικά στις επικουρικές συντάξεις, 10% στα εφάπαξ, έως 30% στα μερίσματα του Δημοσίου και 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, αλλά και αύξησης 25% στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ.

Με το νέο ασφαλιστικό για τους νέους συνταξιούχους η σύνταξη θα αποτελεί το άθροισμα δύο τμημάτων: της εθνικής και της αναλογικής/ανταποδοτικής σύνταξης, υπό την εγγύηση του κράτους. Η εθνική θα κινείται πέριξ των 384 ευρώ, θα δίνεται με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης και θα χρηματοδοτείται από το κράτος. Η κυβέρνηση επιδιώκει την καταβολή της χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, παρότι αντιδρούν οι θεσμοί.

Το αναλογικό μέρος της σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των συντάξιμων αποδοχών και του ποσοστού αναπλήρωσης, σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών. Ακόμη δεν είναι γνωστό το ποσοστό αναπλήρωσης. Η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι κοντά στο 60%-65%, ενώ οι θεσμοί ζητούν να μην υπερβαίνει το 50%-55%.

Όσον αφορά στις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων προτείνεται να δημιουργηθεί ένα υπερ-ταμείο κύριας ασφάλισης για όλους. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός φορέα για τα ταμεία της κύριας ασφάλισης στον οποίο θα ενταχθούν τα πέντε ταμεία που υπάρχουν σήμερα, δηλαδή: ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ θα παραμείνουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα, αλλά μόνο για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων, δηλαδή θα έχουν μόνο τον τομέα της πρόνοιας. Ο νέος φορέας θα έχει ίδιους κανόνες ασφάλισης, απονομής συντάξεων και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ