ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Η ελληνική κρίση δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για την ευρωζώνη

Ντομπρόβσκις: Η ελληνική κρίση δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για την ευρωζώνη
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντρομπρόβσκις REUTERS

Κατά το παρελθόν, πολλές χώρες ήθελαν να υιοθετήσουν το ευρώ, σήμερα οι περισσότερες επιθυμούν να παραμείνουν στα εθνικά τους νομίσματα, λέει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβφσκις.

Ο Ντρομπρόβσκις παρακολουθεί τις οικονομικές υποθέσεις της ευρωζώνης. Την περασμένη χρονιά είχε διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση για ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού και τα γεγονότα εκείνων των ημερών έχουν αφήσει το στίγμα τους. Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν παραδέχεται πως η χρυσή εποχή του ευρώ έχει παρέλθει.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, o Ντομπρόβσκις απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι η ελληνική κρίση αποτέλεσε την μεγαλύτερη απειλή για την ευρωζώνη ενώ τονίζει πως δεν επρόκειτο για ευρωπαϊκή κρίση αλλά για ελληνική. Ο Ντομπρόβσκις αναγνωρίζει ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα ήταν περίπλοκες και υπήρξε ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων αλλά και υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν η ελληνική κρίση είναι μια μεμονωμένη περίπτωση και η ευρωπαϊκή σταθερότητα δεν τέθηκε ποτέ υπό αμφισβήτηση.

Στα σενάρια που κάνουν λόγο για διάλυση της Ευρώπης εξαιτίας του προσφυγικού, ο Ντομπρόβσκις απαντά πως δεν πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια καταστροφής. Κατά την άποψη του, αν υπάρξει κοινή δράση για την ενίσχυση των συνόρων ή για την ίση κατανομή υποδοχής προσφύγων, τότε θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα την κρίση.

Ο Ντομπρόβσκις παραδέχεται παράλληλα, ότι το ευρώ σαν νόμισμα έχει σταματήσει πια να είναι ελκυστικό. Κατά το παρελθόν, πολλές χώρες ήθελαν να υιοθετήσουν το ευρώ, σήμερα οι περισσότερες επιθυμούν να παραμείνουν στα εθνικά τους νομίσματα, σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις, ενώ αποδίδει ένα μερίδιο ευθύνης και για αυτό στην Ελλάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει επιστρέψει στο σωστό μονοπάτι, με τον ίδιο να εκτιμά ότι η πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει στις αρχές του νέου έτους, με την Ελλάδα προηγουμένως να πρέπει να εφαρμόσει κάποια από τα προαπαιτούμενα.

Ο Ντρομπρόβσκις επανέλαβε την επιθυμία της Κομισιόν να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με συμμετοχή στη χρηματοδότηση, ωστόσο αναγνώρισε ότι είναι αποκλειστικά δική του απόφαση αν θα συνεχίσει να συμμετέχει και με ποιους όρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ