ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Χωρίς συμφωνία η τηλεδιάσκεψη με την ΕΚΤ

Κόκκινα δάνεια: Χωρίς συμφωνία η τηλεδιάσκεψη με την ΕΚΤ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Χωρίς να βγει «λευκός καπνός» ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, προκειμένου να κατατεθεί στις αρχή της επόμενης εβδομάδας στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη εντός του Σαββατοκύριακου, καθώς φαίνεται να παραμένουν «αγκάθια» για την τελική συμφωνία και οι έντονες ενστάσεις που κατέγραφε σε κείμενό της η ΕΚΤ.

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα...» σχολίασαν χαρακτηριστικά στελέχη που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

Σημειώνεται πως στόχος της Αθήνας είναι το θέμα να έχει κλείσει πριν από το Eurogroup στις 11 του μηνός.

Στην τηλεδιάσκεψη, η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Δημήτριο Λιάκο, και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών από τον Θεόδωρο Καλαντώνη και την Χαρίκλεια Απαλαγάκη.

Η ανησυχία των Θεσμών επικεντρώνεται στις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει στους ισολογισμούς των τραπεζών το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσον αφορά στους πλειστηριασμούς.

Τα «κόκκινα δάνεια» αποτελούν άλλωστε ένα από τα σημαντοκότερα εμπόδια στο δρόμο για την εκταμίευση της δόσης ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ, καθώς οι δανειστές απαιτούν την εφαρμογή των προαπαιτουμένων για να ανοίξει η «κάνουλα», όπως προέκυψε και από την ολοκλήρωση του EuroWorking Group (EWG) στις Βρυξέλλες.

Αν οι ελληνικές Αρχές δεν καταφέρουν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των Θεσμών, η απόφαση για εκταμίευση της δόσης θα μεταφερθεί σε επόμενο Eurogroup, πιθανόν σε αυτό στις 5 Απριλίου.

Περιθώριο δέκα ημερών για τα προαπαιτούμενα

Υπενθυμίζεται ότι σε δυσχερή θέση κατάφερε να περιέλθει η κυβέρνηση καθυστερώντας την εφαρμογή των προαπαιτούμενων που συνδέονται με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την επόμενη δόση ύψους 970 εκατ. ευρώ.

Στο σημερινό EuroWorking Group εκφράστηκε προς τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη η δυσφορία των εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών της ευρωζώνης για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το χρόνο που είχε για να κλείσει εγκαίρως το ζήτημα του νέου καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας και να προχωρήσει στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί δεν ύψωσαν τους τόνους θέλοντας να δείξουν πως υπάρχει χρόνος για να προχωρήσει η εφαρμογή των προαπαιτούμενων έως το Eurogroup της 11 Μαρτίου. Ωστόσο οι εμπειρογνώμονες της Γερμανίας και της Ολλανδίας έδειξαν να μην πείθονται και ξεκαθάρισαν πως πολύ δύσκολα τα κοινοβούλιά τους θα εγκρίνουν την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και την καταβολή της δόσης χωρίς να έχουν εφαρμοστεί τα προαπαιτούμενα.

Οι Θεσμοί από την πλευρά τους ενημέρωσαν για το πού βρίσκεται η εφαρμογή των σημαντικότερων εκ των προαπαιτούμενων και έδειξαν ότι δεν θέλουν να υιοθετήσουν σκληρή γλώσσα και τόνους που θα θορυβούσαν τους επενδυτές. Αυτό έγινε διότι η Ελληνική Δημοκρατία σκοπεύει να εξέλθει εκ νέου στις αγορές στις 5 Μαρτίου εκδίδοντας δεκαετές ομόλογο.

Πλέον το οικονομικό επιτελείο πρέπει να... τρέξει για να καταφέρει μέσα σε δέκα ημέρες ότι δεν επέτυχε από τα μέσα Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ