ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόλις 22.500 οι αιτήσεις για ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

Μόλις 22.500 οι αιτήσεις για ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων
EUROKINISSI // ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Μικρό ήταν το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τα λεγόμενα «φορολογικά διαζύγια», καθώς έως τις 28 Φεβρουαρίου που εξέπνευσε η σχετική προθεσμία υποβληθήκαν στην ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μόλις 22.500 αιτήσεις από ζευγάρια που επιθυμούν να υποβάλλουν εφέτος ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις στις εφορίες.

Στην περίπτωση των ζευγαριών που υπέβαλαν αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις:

  • Κάθε σύζυγος θα λαμβάνει την επιστροφή φόρου που τυχόν δικαιούται, χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με τυχόν οφειλές του άλλου συζύγου.
  • Οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων («πόθεν έσχες») και οι αντικειμενικές δαπάνες («τεκμήρια») θα βαρύνουν ατομικά κάθε σύζυγο.
  • Το εισόδημα των ανήλικων τέκνων θα προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και φορολογείται στο όνομά του, ενώ εάν οι γονείς έχουν ίδιο εισόδημα, θα προστίθεται και φορολογείται στο όνομα του πατέρα.

Υπενθυμίζεται πως η ειδική εφαρμογή στην οποία υποβάλλονται οι αιτήσεις για ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις παραμένει ανοικτή, για όσα ζευγάρια συνάψουν ή δηλώσουν γάμο έως τις 30 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ