ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εφορία στέλνει «ραβασάκια» σε χιλιάδες φορολογούμενους

Η εφορία στέλνει «ραβασάκια» σε χιλιάδες φορολογούμενους
EUROKINISSI

Σαφάρι ελέγχων ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ανοίγοντας θυρίδες αλλά και τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών.

Επιπλέον, αναμένεται να προβεί σε 56.000 επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους, ενώ θα κάνει 105.000 τηλεφωνικές κλήσεις στους φορολογούμενους για να συμμορφωθούν στις υποχρεώσεις τους.

Από το σαφάρι του ελέγχου δεν θα γλιτώσουν ούτε και εκείνοι που πήραν επιστροφή φόρου, καθώς έχει προγραμματιστεί να γίνει έλεγχος σε 5.900 τέτοιες περιπτώσεις.

Επιπλέον, θα εξεταστούν 2.500 περιπτώσεις φορολογίας ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ συνολικά ο στόχος βεβαίωσης φόρων από ελέγχους αναμένεται να ξεπεράσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών τα 2,6 δισ. ευρώ.

Τσουχτερά τα πρόστιμα

Η επιβολή προστίμων θα γίνεται το αργότερο εντός 3μήνου από τη διαπίστωση της παράβασης κατά τη διενέργεια ελέγχων πρόληψης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας.

Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στους μεγάλους οφειλέτες όπου εκεί υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Το 66% περίπου των οφειλετών κινδυνεύουν με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ενώ μέσα στο 2019 αναμένεται να χαρακτηριστούν 4,5 δισ. ευρώ ως ανεπίδεκτα είσπραξης.

Σύμφωνα με το σχέδιο Ελέγχου της ΑΑΔΕ η είσπραξη από μεγάλους οφειλέτες και στοχευμένες δράσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει για φέτος τα 675 εκατ. ευρώ.

Μέσω e-mail οι ειδοποιήσεις

Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα στείλουν μηνύματα υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες προκειμένου να σπεύσουν να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Στελέχη της θα επιβλέπουν τη διαδικασία αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες παλαιότερων ετών και θα αξιολογούνται τα αποτελέσματα σε τριμηνιαία βάση με υποβολή σχετικής αναφοράς εντός 15 ημερών από τη λήξη του τριμήνου.

Στο σχέδιο δράσης γίνεται αναφορά για συμμόρφωση των φορολογούμενων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ποσοστό 54%, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και διαβίβαση αρμοδίως των αρχείων μη συμμορφούμενων φορολογούμενων για περαιτέρω ενέργειες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως 2.514.722 πολίτες χρωστούν έως 500 ευρώ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ