ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η αύξηση των εργαζομένων γυναικών θα «απογείωνε» τις οικονομίες πολλών κρατών

ΔΝΤ: Η αύξηση των εργαζομένων γυναικών θα «απογείωνε» τις οικονομίες πολλών κρατών
IMF

Έρευνα του ΔΝΤ αποκαλύπτει ότι εάν τα επίπεδα απασχόλησης των γυναικών ήταν ίσα με εκείνα των ανδρών η ανάπτυξη θα ήταν και ταχύτερη και πιο ανθεκτική. Για το 50% των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις σε θέματα ισότητας, το κλείσιμο της ψαλίδας θα μπορούσε να προσθέσει στο ΑΕΠ κατά μέσο όρο 35%.

Τα οικονομικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι απώλειες για το ΑΕΠ από τις ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων είναι μεγάλες, ήτοι από 10% στον βιομηχανικά ανεπτυγμένο κόσμο έως και 30% στη Νότια Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ακόμη και σε επίπεδο εταιρειών τα στοιχεία δείχνουν πως η προσθήκη μίας και μόνο γυναίκας στο διοικητικό συμβούλιο, ή άλλη ανώτερη διοικητική θέση, συνδέεται με αύξηση της απόδοσης ενεργητικού (return on assets) κατά 7 με 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι γυναίκες παγκοσμίως εξακολουθούν να κερδίζουν 63% λιγότερα σε σχέση με τους άνδρες, ενώ συμμετέχουν σε αρκετά μικρότερο βαθμό στην αγορά εργασίας.

«Έως και πρόσφατα η αντιμετώπιση των αδικιών έναντι των γυναικών ήταν χαμηλής προτεραιότητας για τις περισσότερες χώρες. Αλλά σήμερα έχουμε μία νέα δυναμική» σχολιάζει το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι «όλοι αναγνωρίζουν πως η ενδυνάμωση των γυναικών δεν είναι μόνο το ηθικά σωστό, αλλά και το οικονομικά συνετό».

«Παρόλα αυτά η πρόοδος είναι επώδυνα βραδεία» προειδοποιεί το Ταμείο και ζητεί να ληφθούν άμεσα μέτρα, που θα διασφαλίσουν ίσες δυνατότητες πρόσβασης των γυναικών στην εκπαίδευση, την οικονομικά προσιτή φροντίδα παιδιών και την αγορά εργασίας.

Πάνω από όλα, όπως επισημαίνεται, «πρέπει να σπάσουν τα στερεότυπα, που παγιδεύουν τις γυναίκες σε ρόλους παλαιότερων αιώνων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ