ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νομοθετικές παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου

Έρχονται νομοθετικές παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου
Pixabay

Δέκα χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή του, το περίφημο περιουσιολόγιο έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εντός του 2019 θα έχει δημιουργηθεί η βασική υποδομή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, ενώ θα έχουν περάσει από τη Βουλή διατάξεις που θα ανοίγουν τον δρόμο στη φορολογική διοίκηση να τροφοδοτεί με περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες τον ηλεκτρονικό φάκελο που δημιουργείται για κάθε φορολογούμενο.

Για παράδειγμα, σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει το φακέλωμα καταθέσεων, ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου και αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού. Για να ενσωματωθούν και τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία στο περιουσιολόγιο, θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική νομοθετική διάταξη.

Η εφορία κτίζει την ηλεκτρονική υποδομή με στόχο σε πρώτη φάση να εντοπίζονται φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν σημαντική ακίνητη και κινητή περιουσία αλλά δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και σε επόμενο στάδιο όταν το περιουσιολόγιο θα έχει ολοκληρωθεί να επιβάλει τον φόρο περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον σημερινό ΕΝΦΙΑ και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Με την πλήρη λειτουργία του περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου ο φορολογικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογουμένου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες. Στο στόχαστρο θα βρεθούν όσοι φροντίζουν να κρατούν τα εισοδήματά τους μακριά από τα μάτια της Εφορίας αλλά και οι οφειλέτες, οι οποίοι ενώ έχουν τη δυνατότητα δεν πληρώνουν τα χρέη τους. Το έργο δεν είναι εύκολο καθώς δημιουργείται μια τεράστια βάση δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων.

Το αρχείο αυτό θα περιλαμβάνει από κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη μέχρι και μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα... στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.

Ήδη, η ΑΑΔΕ έχει αρχίσει να δημιουργεί αρχείο με στοιχεία που στέλνουν αυτοματοποιημένα οι τράπεζες και αφορούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα δάνεια, τις κάρτες, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ομόλογα αλλά και τις συναλλαγές των φορολογούμενων. Το δίχτυ της Εφορίας θα φθάσει μέχρι και στα υπόγεια των τραπεζών.

Οι ελεγκτές θα μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή εάν κάποιος φορολογούμενος διαθέτει θυρίδα και με εισαγγελική εντολή θα του παίρνουν τα κλειδιά της για να προχωρήσουν στην κατάσχεση τους περιεχομένου της. Από το αρχείο της ΑΑΔΕ θα αντλούνται πληροφορίες για τον εντοπισμό εισοδημάτων που δεν φορολογήθηκαν ή εμπίπτουν στις διατάξεις περί μαύρου χρήματος.

Τα στοιχεία που θα συλλέγονται για όσους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή θα διασταυρώνονται και με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων. Περιουσιακά στοιχεία για τα οποία θα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν δηλωθεί θα κατάσχονται. Με την έναρξη του περιουσιολογίου κάθε φορολογούμενος θα έχει πρόσβαση καθώς και δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των – καταγεγραμμένων στη φορολογική διοίκηση – περιουσιακών του στοιχείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ