ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Εκπνέει ο νόμος Κατσέλη,νέος νόμος για στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά

Κόκκινα δάνεια: Εκπνέει ο νόμος Κατσέλη,νέος νόμος για στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά
Κατοικίες στην σκιά της Ακρόπολης EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Από το γύρισμα του χρόνου αυστηροποιούνται τα κριτήρια προστασίας της α’ κατοικίας, καθώς τέθηκαν εισοδηματικοί και περιουσιακοί όροι, και οι δανειολήπτες σπεύδουν να προλάβουν να ενταχθούν στο παλαιό καθεστώς προστασίας.Εκατοντάδες πολίτες με αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής σχηματίζουν ουρές στα Ειρηνοδικεία -κάτι που αναμένεται και αύριο, τελευταία ημέρα- για να καταθέσουν τα 17 απαραίτητα έγγραφα. 

Τις τελευταίες μέρες, σε κάθε Ειρηνοδικείο της χώρας κατατίθενται περίπου 150 με 200 αιτήσεις καθημερινά.

Πάντως, το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα έχει ξεκαθαρίσει οριστικώς το τοπίο για όλα τα δάνεια (στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων) με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια των distress funds συνολικά 250.000 ακίνητα καθώς από τον Φεβρουάριο θα υπάρξει νέα διαβούλευση για:

  • τα στεγαστικά δάνεια α΄κατοικίας
  • Τα δάνεια μικρομεσαίων (ο νόμος θα καθορίζει ποιές επιχειρήσεις με βάση τζίρο και προσωπικό)
  • Τα καταναλωτικά δάνεια.
  • Από την ψήφιση του νόμου και μετά δεν προστατεύεται κανένα νοικοκυριό που χρωστάει δάνειο για δευτερεύουσα κατοικία. Έτσι,όπως είχε γράψει η Ημερησία
  • τα στεγαστικά δάνεια για εξοχικές ή δεύτερες κατοικίες θα μεταπωλούνται κανονικά και με τον νόμο.
  • όλες οι επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται «μικρομεσαίες» μπορεί να βρεθούν να χρωστούν σε άλλες, άγνωστες σε αυτήν εταιρίες – distress funds, που θα έχουν αγοράσει το δάνειό τους.
  • από 15/2/2016 θα μεταπωλούνται σε funds και στεγαστικά δάνεια α΄κατοικίας.

Tο καθεστώς με τα κόκκινα δάνεια

Ένα στα τέσσερα στεγαστικά δάνεια (38%) δεν εξυπηρετείται και το ύψος τους φθάνει τα 39 δις ευρώ. Περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις έχουν δανειστεί με εγγυήσεις ακινήτων και κινδυνεύουν να τα χάσουν. Σε πολλές περιπτώσεις μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν υποθηκεύσει την προσωπική τους περιουσία ή ακόμη και την α΄κατοικία τους και τώρα κινδυνεύουν να πωληθεί σε distress fund. Στο "κόκκινο" βρίσκονται και περί τις 30.000-50.000 δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.

Το πρόβλημα με τα ξενοδοχεία

Περισσότεροι από 20 μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι με υποχρεώσεις γύρω στο 1,5 δις αντιμετωπίζουν πρόβλημα αφού δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν εγκαίρως τα δάνεια τους.

Νέος νόμος στα "σκαριά"

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης, διαβεβαίωσε ότι πριν τις 15 Φεβρουαρίου θα περάσει νέος νόμος, που θα προβλέπει την εξαίρεση από την πώληση τριών κατηγοριών δανείων σε ξένους επενδυτές.
«Η απόφαση είναι σαφής. Εξαιρούνται της πώλησης δανείων τα δάνεια πρώτης κατοικίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά δάνεια. Η συμφωνία λέει ότι το σύστημα γι’ αυτές τις τρεις κατηγορίες δανείων εφαρμογής θα ψηφιστεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου», υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ