ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ρέτσος: Eστίαση στην ποιότητα η πρόκληση για τον ελληνικό τουρισμό

Γ. Ρέτσος: Eστίαση στην ποιότητα η πρόκληση για τον ελληνικό τουρισμό
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την μεγαλύτερη εστίαση στον τομέα της ποιότητας επικεντρώθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, κ. Γιάννης Ρέτσος κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, η πρόκληση είναι πλέον η διαχείριση των προορισμών καθώς η Ελλάδα αποτελεί πλέον μία ώριμη τουριστική αγορά που περιλαμβάνεται στις 10-15 μεγαλύτερες του κόσμου και ο στόχος πλέον θα είναι η ικανοποίηση των τουριστών.

«Η ωριμότητα του ελληνικού τουρισμού απαιτεί να αναμετρηθούμε με τις προκλήσεις, οι οποίες είναι πολλές, καθώς και να εστιάσουμε στην ποιότητα κι όχι στην ποσότητα» σημείωσε ο κ. Ρέτσος κι εξήγησε ότι το θέμα δεν είναι αν οι αφίξεις κάθε χρόνο θα είναι ανοδικές ή λιγότερο καθοδικές», αλλά το αν η Ελλάδα, ως ώριμη τουριστική χώρα θα καταφέρει να διατηρήσει το καλό brand name της συνεχίζοντας να ελκύει εκατομμύρια επισκέπτες.

Ο κ. Ρέτσος τόνισε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι απαιτείται η συνεργασία όλων των «εμπλεκομένων», ήτοι της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων όπως και των επιχειρηματιών προκειμένου να γίνουν οι κινήσεις εκείνες τόσο άμεσα όσο και μεσομακροπρόθεσμα.

Τόνισε δε ότι είναι ανάγκη ο τουρισμός να αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης σε τοπικό επίπεδο ενόψει κιόλας των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ανέφερε ότι θα πρέπει η κάθε περιοχή να αποφασίσει αν θα επιλέξει να είναι τουριστικός προορισμός και να κινηθεί ανάλογα, ενώ επεσήμανε ότι είναι σημαντικό για έναν προορισμό να περνούν καλά και οι κάτοικοι σε αυτόν και όχι μόνο οι επισκέπτες.

Οι τομείς όπου πρέπει να γίνουν κινήσεις είναι αρκετές και κυρίως αφορούν το κομμάτι των υποδομών. «Η ενεργειακή επάρκεια, ειδικά των νησιών, η υδροδότηση, η καθαριότητα, η ασφάλεια, τα οδικά δίκτυα, οι συνοριακοί σταθμοί, τα λιμάνια, αλλά και οι υπηρεσίες υγείας οφείλουν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που διαμορφώνονται από την έλευση 30 εκατομμυρίων τουριστών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο προγραμματισμός θα πρέπει να γίνει άμεσα, προκειμένου στις περιπτώσεις που είναι εφικτό, να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της προσεχούς περιόδου. Για το λόγο αυτό ζήτησε να μπουν επιτέλους στην ατζέντα τα προς επίλυση προβλήματα ενόψει και των εκλογών».

Επίσης, στα ζητήματα που χρήζουν προσοχής είναι και αυτό της καθαριότητας με τον κ. Ρέτσο να φέρνει το παράδειγμα της Κέρκυρας, σημειώνοντας ότι πέρσι δεν υπήρξε δυσφήμιση της χώρας αλλά αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί να επαναληφθεί. Ακόμη, αναφορά έγινε και στο ζήτημα των συνοριακών σταθμών, σημειώνοντας ότι εφόσον το ένα τρίτο της τουριστικής κίνησης να διακινείται μέσω των συνόρων, η υφιστάμενη κατάσταση είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών.

Όσον αφορά το ζήτημα της φορολογίας ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανταγωνίζεται τις χώρες που έχουν ΦΠΑ χαμηλότερο από αυτόν της Ελλάδας. Ο ΣΕΤΕ θεωρεί πολύ κρίσιμο για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος τη μείωση ΦΠΑ σε εστίαση, διαμονή και ναυτιλία για τους επόμενους 12 με 18 μήνες.

Την ίδια στιγμή ζητά την κατάργηση ή τη μερική εφαρμογή του φόρου διαμονής, με τον κ. Ρέτσο να αναφέρει ότι ενώ ο στόχος του μέτρου ήταν 74 εκατ. ευρώ το 2018, τελικά απέδωσε 140 εκατομμύρια ευρώ.

Με δεδομένο αυτό, προσέθεσε ο κ. Ρέτσος, το οικονομικό επιτελείο μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο μόνο το διάστημα της υψηλής ζήτησης (όπου και θα επιτευχθεί ο στόχος των 70 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ) και τους υπόλοιπους μήνες του έτους να μην υφίσταται.

«Η κατάργηση αυτού του φόρου είναι υπέρ της ικανοποίησης των πελατών», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ