Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group - Παράταση στην αγωνία για την α' κατοικία
Πηγή: EUROKINISSI

Καμία απόφαση αναφορικά με την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα δεν έλαβε σήμερα (25/03) το EuroWorking Group, καθώς οι θεσμοί ενημέρωσαν πως ακόμα δεν έχει επέλθει συμφωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

Πλέον απομένουν μόλις δέκα ημέρες ώστε θεσμοί και κυβέρνηση να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε θα δοθεί ένα αρνητικό μήνυμα προς τις αγορές λίγο πριν η χώρα μπει στην ευθεία των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με κυβερνητιά στελέχη το θετικό σενάριο θα ήταν οι αποφάσεις για το Νόμο Κατσέλη να κλειδώσουν έως τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Τα κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών επιστρέφουν στην Ελλάδα την 1η Απριλίου για να ξεκινήσουν την αξιολόγηση τους για την τρίτη μεταμνημονιακή εποπτεία και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης θα μπορούσε – πριν το Eurogroup- να διευθετηθεί το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Πλέον η προσοχή εστιάζεται και στο τι θα πράξει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έχει προαναγγείλει πως θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή, μονομερώς το σχέδιό για την προστασία της; πρώτης κατοικίας, ώστε να ψηφιστεί εντός της εβδομάδος.

Σημειώνεται πως οι διαφορές που χωρίζουν κυβέρνηση και θεσμούς είναι σημαντικές.

Οι θεσμοί θέλουν να μπει πλαφόν στην αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας από 180.000 έως 230.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη, έναντι 250.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες. Παράλληλα, επιθυμούν να εισαχθεί όριο 100.000 ευρώ στη συνολική οφειλή από ενυπόθηκα δάνεια, το οποίο είναι «κουρεμένο» κατά περίπου 23% σε σχέση με τα 130.000 ευρώ της κυβερνητικής πρότασης.

Οι θεσμοί θέλουν να εξαιρεθούν από την προστασία όσοι δανειολήπτες διατηρούν καταθέσεις ή άλλα επενδυτικά μέσα τρέχουσας αποτίμησης άνω των 20.000 ευρώ. Με βάση το αρχικό σχέδιο, η κινητή περιουσία δεν έπρεπε να ξεπερνά το 50% της προς ρύθμιση οφειλής, άρα τα 65.000 ευρώ, με δεδομένο το όριο των 130.000 ευρώ σε σχέση με το υπόλοιπο. Αντίστοιχα, με την πρόταση των θεσμών περιορίζεται και η αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας, η οποία δεν επιθυμούν να ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 100.000 ευρώ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε όριο 200% επί της προς ρύθμιση οφειλής, στο ύψος της αντικειμενικής αξίας του συνόλου των ακινήτων του οφειλέτη.

Το μεγάλο... παζάρι γίνεται για τα επιχειρηματικά δάνεια. Εάν οι δανειστές αποδεχθούν τελικά την ένταξή τους στο νέο πλαίσιο, θέλουν να τεθούν αυστηρότερες προϋποθέσεις, τόσο στο ύψος της οφειλής (50.000 ευρώ) όσο και στην αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας (130.000 ευρώ). Και αυτό διότι εκτιμούν πως μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών φοροδιαφεύγει και είναι πιθανό να επωφεληθεί των νέων διατάξεων, παρότι έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τα χρέη του.

Επιπλέον, αντιρρήσεις εκφράζουν οι θεσμοί και για τον χρόνο που κατέστη το χρέος μη εξυπηρετούμενο, συμπλήρωσε δηλαδή τρεις μήνες καθυστέρησης. Η συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζών έθετε ως προϋπόθεση το δάνειο να είχε «κοκκινίσει» στις 31/12/2018.

Ωστόσο, οι θεσμοί εκτιμούν πως τους τελευταίους μήνες ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών σταμάτησε σκόπιμα να πληρώνει τις δόσεις του, προσδοκώντας σε ευνοϊκή αναδιάρθρωσή του από το νέο πλαίσιο.

Για το λόγο αυτόν ζητούν το χρονικό όριο να μπει έως και τρεις μήνες νωρίτερα.

Διαβάστε επίσης