ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξεκλειδώνει» η δόση των 970 εκατ. ευρώ στο Eurogroup της 5ης Απριλίου

«Ξεκλειδώνει» η δόση των 970 εκατ. ευρώ στο Eurogroup της 5ης Απριλίου
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Μετά τις ουσιαστικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση στην τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι πιθανότητες λήψης απόφασης εκταμίευσης της δόσης των 970 εκατ. ευρώ στο Eurogroup της 5ης Απριλίου είναι αυξημένες.

Καταλύτης εμφανίζεται, κατά πληροφορίες, η δραστική μείωση των ορίων κάλυψης επιχειρηματικών δανείων με ενέχυρο πρώτης κατοικίας από τα 130.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ. Έπειτα από αυτό, αλλά και τη δέσμη κριτηρίων που περιορίζουν δραστικά τους δικαιούχους, οι θεσμοί εμφανίζονται να προσεγγίζουν κατά πληροφορίες θετικά το ζήτημα, αν και παραμένουν ορισμένες επιφυλάξεις

Η τροπολογία που ψηφίστηκε παραπέμπει στην έκδοση έξι υπουργικών αποφάσεων, από το περιεχόμενο των οποίων θα κριθεί τελικά τι θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Στο μεσοδιάστημα, εάν το Eurogroup πράγματι ανάψει το πράσινο φως για τη δόση, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να θέσει σε εφαρμογή το επόμενο κομμάτι του σχεδιασμού της: την αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε αυτό το σενάριο, το πρώτο απαραίτητο βήμα είναι να φύγει από τη μέση ο σκόπελος της δόσης. Χωρίς μια θετική απόφαση του Eurogroup, τα μηνύματα των θεσμών ανέφεραν κατά πληροφορίες πως δεν μπορεί να γίνει καν συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής. Ακόμα και μετά την έγκριση της δόσης όμως – εφόσον πιστοποιηθεί – οι πληροφορίες επιμένουν πως ορισμένα κράτη - μέλη δεν θα έδιναν τη συγκατάθεσή τους για πρόωρη αποπληρωμή περισσότερων από 5 δισ. ευρώ, καθώς έστω και με αυτόν τον τρόπο επιθυμούν τη διατήρηση έντονης μεταμνημονιακής εποπτείας στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, μεθαύριο, Δευτέρα , θα έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών - και όχι οι επικεφαλής- για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Η κάθοδος των επικεφαλής μεταφέρθηκε για αργότερα τον Απρίλιο, με την ελπίδα ότι έως τότε το σίριαλ της δόσης θα έχει τελειώσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ