ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Θα συμφωνήσουν όλοι στην αποπληρωμή του ΔΝΤ

Τσακαλώτος: Θα συμφωνήσουν όλοι στην αποπληρωμή του ΔΝΤ
Πηγή: Eurokinissi

Την εκτίμηση ότι θα δεχθούν την αποπληρωμή του ΔΝΤ και οι χώρες που αντιδρούν έκανε σήμερα ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακάλωτος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ3 ανέφερε ότι τα επιχειρήματα είναι συντριπτικά υπέρ του να γίνει κάτι τέτοιο και αυτό γιατί, όπως εξήγησε πρόκειται για ακριβό χρέος σύντομης λήξης.

Σχετικά με αντιδράσεις που υπάρχουν, κυρίως από τη Γερμανία και την Ολλάνδία ο υπουργός Οικονομικών πρόβλεψε ότι τελικά θα το δεχθούν γιατί τους βοηθά, αφού θα ελαφρυνθεί ακόμα περισσότερο το χρέος αυτού που έχει δανειστεί. «Πάντα ελπίζεις ότι και οι πολιτικοί θα έχουν μία βάση ορθολογισμού».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπερασπίστηκε το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας καθώς τόνισε ότι είναι πιο δίκαιο αφού συνεισφέρουν και το κράτος ( μέσω της επιδότησης της δόσης ) και η τράπεζα ( μέσω της αναδιάρθρωσης του δανείου).

Στις αιτιάσεις ότι εξαιρούνται πολλοί από την ρύθμιση, τόνισε ότι το όριο κάλυψης των 250.000 ευρώ περιλαμβάνει την μεγάλη πλειοψηφία όσων έχουν ανάγκη.

Παράλληλα ανέφερε ότι στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία για την οποία επανέλαβε ότι θα έχει στόχο να βοηθήσει αυτόν που θέλει και δεν μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του και να αποκλείσει τους κακοπληρωτές.

Τόνισε μάλιστα ότι συμφωνεί και με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη ότι εκτός από την βοήθεια σε αυτούς που χρωστούν θα πρέπει κάποια στιγμή «να επιβραβευτούν και αυτοί που φτύνουν αίμα για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Σε ότι αφορά την εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου για την μείωση του αφορολόγητου έμεινε σταθερός στην θέση του ότι είναι πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα. «Κάθε πράγμα στο καιρό του» είπε για άλλη μια φορά.

Ο υπουργός διευκρίνισε και την φράση του που παρεξηγήθηκε σύμφωνα με την οποία η σημερινή κυβέρνηση θα αφήσει στην επόμενη ένα μαξιλάρι 35 δισ. ευρώ η οποία ερμηνεύτηκε ως ομολογία ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.

«Θα μπορούσα κάθε φορά να λέω ότι στην απίθανη περίπτωση που εκλεγεί η ΝΔ … αλλά θέλω να μιλάω σοβαρά. Αυτό που εννοούσα είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει ένα μεγάλο απόθεμα που θα επιτρέψει να μην επαναληφθεί μια κρίση σαν αυτή του 2009. Εμείς αναλάβαμε Κυβέρνηση με άδεια ταμεία ένα αρρύθμιστο χρέος και ανεργία στο 27%» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ