ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόμσεν: Καλοδεχούμενη η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Τόμσεν: Καλοδεχούμενη η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
CNN Greece

Ως απαραίτητο μέτρο για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από το 2020 ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν, σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ενώ τάχθηκε υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του οργανισμού από την Ελλάδα.

Ερωτηθείς για το έαν τάσσεται υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής του Ταμείου ανέφερε πως οι πόροι του ΔΝΤ «δίνονται προσωρινά» και στη βάση αυτή καλωσόρισε την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς για το εάν η μείωση του αφορολόγητου είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη ο Πόουλ Τόμσεν υπογράμμισε πως η μείωση του αφορολόγητου είναι σημαντική όχι για να επιτύχει η Ελλάδα τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς της στόχους, αλλά για να εκσυγχρονιστεί η ελληνική οικονομία.

Ο ίδιος ανέφερε πως είναι πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ωστόσο εστίασε στην ανάγκη αλλαγής του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να καταστεί ποιο φιλική προς την ανάπτυξη.

Η μείωση του αφορολόγητου είναι σημαντική «για μπορέσει να επέλθει αύξηση των κρατικών δαπανών και για να μπορέσει το Ελληνικό Δημόσιο να παράσχει ικανοποιητικές υπηρεσίες», ανέφερε, προσθέτοντας πως τα χρόνια της κρίσης η ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών και δαπανών υποχώρησε αισθητά.

«Η μείωση του αφορολογήτου θα βοηθούσε στο να αποκατασταθεί η δημόσια δαπάνη, που τα χρόνια της κρίσης μειώθηκε δραματικά», τόνισε.

Σε ερώτηση για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και ειδικά για το εάν θα χρειαστούν φρέσκα κεφάλαια ο Πόουλ Τόμσεν είπε πως το Ταμείο δεν έχει διαθέσιμα στοιχειά που να του επιτρέπουν να διατυπώσει εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

«Ξέρουμε πως υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων και πως η κεφαλαιακή δομή των ελληνικών τράπεζων αποτελείται από αναβαλλόμενο φόρο», ανέφερε δείχνοντας τα αδύναμα στοιχειά των τραπεζών.

Στο σημείο αυτό ο Τόμσεν υπογράμμισε πως μια στρατηγική στη βάση της οποίας οι τράπεζες προσπαθούν για πολλά χρόνια να μειώσουν σταδιακά τα μη εξυπηρετούμενα δηνάρια τους και να χρηματοδοτήσουν παράλληλα την οικονομία, δεν είναι επιτυχημένη.

Αναφερόμενος στην ευρωζώνη ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε πως πολλές χώρες πρέπει να κτίσουν περισσότερο δημοσιονομικό χώρο και να εστιάσουν σε μια ανάλογη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πολιτική. Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε χώρες με υψηλά χρέη όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες όπως υπογράμμισε δεν έκαναν πολλά για να μειώσουν το απόθεμα του χρέους τους στα «καλά χρόνια».

Τέλος, για χώρες που έχουν δημοσιονομικό χώρο όπως η Γερμανία είπε πως θα πρέπει να μειώσουν τη φορολογία και να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες για να ενισχύσουν την ανάπτυξη τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ