ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε έρχεται η τροπολογία για όσους χρωστούν στην εφορία

Πότε έρχεται η τροπολογία για όσους χρωστούν στην εφορία
EUROKINISSI

Για μετά το Πάσχα μετατίθεται η τροπολογία που θα περιλαμβάνει τη νέα ρύθμιση χρεών στην εφορία έως 120 δόσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Λόγω των κυβερνητικών εξαγγελιών οι οφειλέτες βρίσκονται σε ομηρεία και δεν πληρώνουν τα χρέη τους καθώς περιμένουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με πρόσφατες δηλώσεις του φαίνεται να μην επιθυμεί μια γενικευμένη ρύθμιση χρεών στην εφορία έως 120 δόσεις δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι κάποιος που έχει ιδρώσει για να ξεπληρώσει, είτε προς τη φορολογία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, νιώθει άσχημα να βλέπει έναν κακοπληρωτή, που έχει λεφτά και δεν πληρώνει, να μπαίνει σε ένα σύστημα δόσεων. Έτσι, όποιο σύστημα παρουσιάζεις πρέπει να έχει το στοιχείο της δικαιοσύνης, ότι ο άνθρωπος που βοηθάς έχει πραγματικό πρόβλημα και με μια μικρή βοήθεια μπορεί να πληρώσει.

Το έως τώρα σενάριο της ρύθμισης έως 120 δόσεων για χρέη στην εφορία 4.000.000 μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών προβλέπει πως όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο λιγότερες είναι οι δόσεις, ενώ αντίθετα όσο περισσότερα είναι τα μέλη της οικογένειας του οφειλέτη τόσο περισσότερες θα είναι οι δόσεις με ανώτατο αριθμό τις 120.

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει ετήσιο εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ τότε ο αριθμός και το ύψος των δόσεων θα προκύπτει βάσει μιας κλίμακας συντελεστών φοροδοτικής ικανότητας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ρύθμιση θα προβλέπει και κούρεμα τόκων και προσαυξήσεων, αλλά όχι της αρχικής οφειλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ