ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι δανειολήπτες κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους

Ποιοι δανειολήπτες κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους
Pixabay

Χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται υπό το καθεστώς του νόμου Κατσέλη κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους μετά το τέλος του μήνα, εφόσον δεν έχουν προσκομίσει μέχρι τότε βεβαίωση οφειλών από τις τράπεζες.  

Η διαδικασία έξωσης προβλέπεται στο πλαίσιο των αλλαγών που έγιναν με την θέσπιση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί και αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα, όταν θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Οι δανειστές απαίτησαν να υιοθετηθεί η πρόβλεψη ότι όσοι δανειολήπτες δεν προσκομίσουν αναλυτική βεβαίωση οφειλών από τις τράπεζες μέχρι το τέλος Απριλίου θα τεθούν εκτός του νόμου.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένονται στην Αθήνα στις 6 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται βέβαιο ότι οι δανειστές θα θέσουν ως όρο να χρησιμοποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας (31.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά). Επιπλέον, θα ζητήσουν να τεθούν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, όχι μόνο για τους οφειλέτες αλλά και για τους στενούς συγγενείς τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ