ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σενάρια επαναφοράς 13ου μισθού και 13ης σύνταξης

Σενάρια επαναφοράς 13ου μισθού και 13ης σύνταξης
EUROKINISSI

Υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων και μπροστά στον κίνδυνο μιας βαριάς εκλογικής ήττας, το Μέγαρο Μαξίμου με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών μοιράζει υποσχέσεις για επαναφορά της 13ης σύνταξης. Παράλληλα, καλλιεργεί προσδοκίες για την καταβολή επιδόματος στους δημοσίους υπαλλήλους υπό τη μορφή 13ου μισθού.

Το δόγμα «Ευκλείδη, δώσ’τα όλα» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μετά και τις νεότερες «φουσκωμένες» προβλέψεις της κυβέρνησης για το υπερπλεόνασμα του 2019, μέσω των οποίων ανοίγει «δημοσιοοικονομικός χώρος» για παροχές ύψους 1,1 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση στον δρόμο προς τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι εξαγγελίες που αναμένεται να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα από την ηγεσία της κυβέρνησης και στις οποίες κεντρικό ρόλο, εκτός από τις νέες ρυθμίσεις προς την Εφορία και τα Ταμεία και τις υποσχέσεις για τις μειώσεις στους φόρους, θα έχουν και οι εξαγγελίες προς τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Δηλαδή, λίγο πριν από την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα κρίνει την τύχη των κομμένων δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας στο Δημόσιο, η κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες σε εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους για άμεση καταβολή, πιθανόν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενός επιδόματος. Αυτό, με βάση τα όσα διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, ενδεχομένως να έχει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα λαμβάνοντας τη μορφή του 13ου μισθού.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να στηρίξει το νέο κυβερνητικό αφήγημα των παροχών συνδέει τις προεκλογικές ελαφρύνσεις με τις υποσχέσεις που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. «Αυτά που υποσχεθήκαμε τον Σεπτέμβρη του ‘15 στις εκλογές νομίζω ότι τα κάναμε σιγά - σιγά, έχουμε πρόσβαση στις αγορές, δεν μειώθηκαν οι συντάξεις» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε συνέντευξή του, στον ραδιοφωνικό σταθμό Prisma 91,6 της Πρέβεζας, είπε πως «δεν ήταν στόχος να έχουμε υπερπλεονάσματα, τώρα που είμαστε εκτός Μνημονίου μπορούμε να σχεδιάζουμε με πολιτικές που δεν περιμένουμε το τέλος του χρόνου γιατί εμείς κάνουμε καλούς υπολογισμούς, ξέρουμε πώς πάει η οικονομία και έχουμε δείξει ότι κάνουμε πολύ καλύτερους υπολογισμούς από τους υπολογισμούς που κάνουν οι θεσμοί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ