ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσα στον Νοέμβριο θα καθοριστούν μόνο τα τυπικά, βρέθηκε η νομική φόρμουλα

Μέσα στον Νοέμβριο θα καθοριστούν μόνο τα τυπικά, βρέθηκε η νομική φόρμουλα
Ευρωκίνηση Γιάννης Παναγόπουλος

«Κλείνουν» οι βασικοί όροι και πάνε στο νομοσχέδιο της ανακεφαλαιοποίησης, μένουν τα επιμέρους και θα καθοριστούν με πράξη του υπουργικού συμβουλίου μέσα στο Νοέμβριο.

Οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφέρουν ότι βρέθηκε η νομική φόρμουλα ώστε μέσα στο ν/σ να υπάρχει πρόβλεψη συμμετοχής υπό όρους των ομολογιούχων υψηλής εξασφάλισης (senior bond holders), οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν να υποστούν ζημία.

Πηγές προσκείμενες στην Αντιπροεδρία της κυβέρνησης, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφεραν στο CNN Greece ότι δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Αυγούστου που προέβλεπε εμπλοκή των ομολογιούχων (χαμηλής και υψηλής εξασφάλισης) στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Ο νόμος θα προβλέπει ότι στο πλαίσιο των μεταβατικών διατάξεων της κοινοτικής οδηγίας BRRD για τους όρους διάσωσης των τραπεζών που θα ισχύσουν για την Ελλάδα έως το τέλος του έτους, οι ομολογιούχοι μπορούν να υποστούν απομείωση της επένδυσής τους ή μετατροπή των τίτλων τους σε κοινές μετοχές.

Η πληροφόρηση που υπάρχει στην κυβέρνηση, είναι ότι μετά την Πειραιώς και οι υπόλοιπες τράπεζες θα προχωρήσουν σε προτάσεις επαναγοράς τίτλων, ώστε να «δελεάσουν» τους ομολογιούχους να δεχθούν μετρητά ή μετοχές με σημαντικό discount έναντι της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατέχουν.

Για τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου, τις οποίες κατέχει σε Εθνική και Eurobank, τα επιτελεία των κ. Γιάννη Δραγασάκη, Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Ευκλείδη Τσακαλώτου, υπουργού Οικονομικών, σχολίαζαν ότι «δεν υπάρχει πίεση να ληφθούν τώρα αποφάσεις για την μετατροπή τους σε κοινές μετοχές ή CoCos». Η τρόικα πάντως φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί η τιμή μετατροπής των προνομιούχων να μην προκύψει από τη μέση τιμή του τελευταίου 12μήνου, όπως προβλέπει το ισχύον νομικό καθεστώς, αλλά να υπολογιστεί με βάση τιμές τριμήνου ή εξαμήνου, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες για το δημόσιο.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι συστημικές τράπεζες θα έχουν μια εβδομάδα να προετοιμαστούν για την έναρξη της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ ήδη έχουν κλιμακώσει τις επαφές τους με hedge funds σε Ευρώπη και Αμερική, προκειμένου να τα προσελκύσουν και να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Η ψήφιση

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τελευταίες λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για την οποία έχει αποφασιστεί η διαδικασία του βιβλίου προσφορών (book building) για τη συγκέντρωση κεφαλαίων από τους ιδιώτες επενδυτές, θα κλείσουν ίσως και σήμερα σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κυβερνητικές πηγές δήλωναν στο CNN Greece ότι το αργότερο μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, ο νόμος της ανακεφαλαιποίησης θα έχει ψηφιστεί. Όλα συγκλίνουν ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται συνολικά 2 ημέρες: ο νόμος θα πάει στη Βουλή και απαιτείται μία ημέρα στην Επιτροπή Οικονομικών και την επόμενη ημέρα έρχεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Το πλαίσιο της νέας ανακεφαλαιοποίησης θα αποτελεί νόμο του κράτους πριν τη γνωστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του ύψους των νέων κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως αυτές προέκυψαν από τα stress tests και τον έλεγχο στοιχείων ενεργητικού (AQR). Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος (23.00 ώρα Φρανκφούρτης και σίγουρα μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης). Ωστόσο χθες, η ΕΚΤ με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών θα γίνει το πρωί του Σαββάτου 31 του μήνα (10.30 ώρα Φρανκφούρτης – 11.30 ώρα Ελλάδος), με πηγές της τραπεζικής αγοράς να αποδίδουν στην αλλαγή στην επιθυμία των θεσμών να έχει υπάρξει η νομοθετική ρύθμιση προ των ανακοινώσεων.

Οι επιμέρους λεπτομέρειες, όπως η αναλογία κοινών μετοχών και ειδικών μετατρέψιμων ομολόγων τύπου CoCos για την συμμετοχή του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση, θα καθοριστούν στην συνέχεια με πράξη του υπουργικού συμβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ