ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζίτες: Να τηρήσουμε τις συμφωνίες με τους δανειστές

Τραπεζίτες: Να τηρήσουμε τις συμφωνίες με τους δανειστές
EUROKINISSI

Το μήνυμα πως οι ελληνικές κυβερνήσεις πρέπει να τηρήσουν όσα έχουν συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας έστειλαν ανώτατα στελέχη τραπεζών από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΟΕΕ), στον απόηχο των κυβερνητικών παροχών που πυροδότησαν πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα και στις ελληνικές μετοχές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας γενικότερα για την οικονομία και τις θετικές της προοπτικές, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι είμαστε σε ένα σταθεροποιημένο μακροοικονομικό περιβάλλον, παρατηρείται άνοδος στις τιμές των ακινήτων και η δημοσιονομική πολιτική έχει ευθυγραμμιστεί. Επισήμανε επίσης ότι είναι σημαντικό να μείνουμε σε όσα έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές μας.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα είπε μεταξύ άλλων ότι βρίσκεται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων ετών, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη προσήλωσης στην υλοποίηση των μην εξυπηρετούμενων δανείων. Μιλώντας για την Eurobank είπε ότι μέσω των δύο τιτλοποιήσεων και άλλων πρωτοβουλιών τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα μειωθούν από 37% στο τέλος του 2018 σε μονοψήφιο νούμερο το 2021.

Έδωσε, δε, μεγάλη έμφαση στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα τονίζοντας ότι η Eurobank είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει κάθε βιώσιμο επενδυτικό σχέδιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου ανέφερε ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι αναπτυξιακοί ρυθμοί στην Ελλάδα είναι μεγαλύτεροι από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, γεγονός ιδιαίτερα θετικό. Αναφέρθηκε στην σημασία συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και καθιέρωσης ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, στην ταχεία απονομής δικαιοσύνης κλπ

Ο κ. Μεγάλου συμφώνησε απόλυτα με τον κ. Καραβία ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και να συμβάλουν στην ανάπτυξη. Η Τράπεζα Πειραιώς το 2018 πέτυχε τον στόχο που είχε τεθεί και χορήγησε νέα δάνεια που ξεπέρασαν τα 3 δις. ευρώ ενώ τόνισε ότι και ο στόχος για χορήγηση νέων δανείων 4 δις το 2019 θα ξεπεραστεί, κάτι που φαίνεται από τους πρώτους μήνες. Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είπε ότι η πρόοδος είναι μεγάλη, καθώς από τα 106 δισ. ευρώ το 2016, μειώθηκαν στα 80 δισ. σήμερα και το 2021 θα μειωθούν κατά 50 δισ. ευρώ ακόμη στα 30 δισ. ευρώ, χωρίς να έχουν ακόμη εκμεταλλευθεί τα δύο θεσμικά σχέδια που είναι σε εξέλιξη

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης εξέφρασε γενικότερα την αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, με ένα ανθρώπινο δυναμικό που έχει αποκτήσει εμπειρία από την πολυετή κρίση, ενώ αναφέρθηκε στην προοπτική των τραπεζών σε μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Έδωσε επίσης έμφαση σε θεσμικές πρωτοβουλίες που μπορεί να αναπτυχθούν μέσω συνεργασιών των τραπεζών μέσω και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Αρτέμης Θεοδωρίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και στις ανάγκες να σπάσει ο φαύλος κύκλος. Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα εκτίμησε ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υποχωρήσει περαιτέρω, ενώ αναφορικά με τη ζήτηση υπογράμμισε ότι με εξαίρεση τον τουριστικό τομέα και των τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι χαμηλή.

Η δομή του τραπεζικού τομέα είναι υγιής είπε ο κ. Θεοδωρίδης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι στον τομέα εταιρικής διακυβέρνησης δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Επισήμανε επίσης ότι η Alpha Bank διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία

Ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Μάρτιν Τζούρντα εκτίμησε ότι το 2022 οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να προσελκύσουν ξένους επενδυτές, ώστε το ταμείο να πουλήσει μερίδιο του μετοχικού τους κεφαλαίου που έχει σήμερα. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεγάλη πρόοδο που έχουν επιτύχει καθώς και στις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ