ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρά και παλαιά ακίνητα προτιμούν οι αγοραστές

Μικρά και παλαιά ακίνητα προτιμούν οι αγοραστές
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μη δημοφιλείς είναι οι νεόδμητες κατοικίες και τα διαμερίσματα, για τα οποία δεν έχει συμπληρωθεί μια πενταετία από την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, από την πλειοψηφία των αγοραστών στην ελληνική κτηματαγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική δεν πωλήθηκε ούτε ένα ακίνητο ηλικίας έως πέντε ετών το 2018, ενώ στο σύνολο της χώρας μόλις το 2% των αγοραπωλησιών αφορούσε διαμερίσματα ηλικίας έως πέντε ετών.

Όπως έδειξε έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων της RE/ΜΑΧ, οι αγοραστές ακινήτων επιλέγουν ακίνητα ηλικίας άνω των 30 ετών, ανακαινισμένα και σε καλή κατάσταση, επιφάνειας έως 90 τ.μ., και δεν ενδιαφέρονται για νεόδμητα τα οποία παραμένουν ακριβά και απούλητα. Το χαμηλό κόστος των παλαιών κατοικιών σε σχέση με τα νεόδμητα ακίνητα καθιστά τα παλαιά πιο δημοφιλή στην κτηματαγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/ MAX το 2018 σχεδόν επτά στους δέκα αγοραστές ή το 68% πανελλαδικά προτίμησαν ακίνητα ηλικίας άνω των 30 ετών. Μόλις το 12% των αγοραστών επέλεξε κατοικία 6 έως 15 ετών και το 2% κατοικία η οποία κατασκευάστηκε την τελευταία πενταετία. n Στην Αττική, η αγορά νεόδμητων κατοικιών είναι ανύπαρκτη, καθώς δεν καταγράφεται ούτε μία συναλλαγή σε ακίνητα ηλικίας έως πέντε ετών. Ένας από τους λόγους, το υψηλό κόστος, με τις τιμές πώλησης να κινούνται κατά μέσο όρο μεταξύ 2.500 και 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την περιοχή. Ακίνητα ηλικίας 6 έως 20 ετών απέκτησε μόλις το 12% του συνόλου των αγοραστών.

Αντίθετα, σχεδόν οκτώ στους δέκα αγοραστές ή το 78% στο Λεκανοπέδιο προχώρησαν στην αγορά μιας κατοικίας ηλικίας άνω των 30 ετών. Πολλοί από τους αγοραστές παλαιών ακινήτων προχωρούν στην ανακαίνισή τους για να τα διαθέσουν στη συνέχεια σε μία από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων τύπου Airbnb.

Στη Θεσσαλονίκη, το 63% των αγοραστών προτίμησε ακίνητα άνω των 25 ετών, ενώ περίπου το 20% των ακινήτων που πωλήθηκαν ήταν ηλικίας από 6 έως και 15 ετών. Μόλις 5% των ακινήτων που πωλήθηκαν ήταν νεόδμητες κατασκευές. n Οι πιο περιζήτητες κατοικίες στην Αττική είναι τα διαμερίσματα μεσαίας επιφάνειας, 71-110 τ.μ., ενώ το 41% των αγοραστών προτίμησε την αγορά ενός διαμερίσματος έως 70 τ.μ..

Στη Θεσσαλονίκη, τη μεγαλύτερη απήχηση είχαν τα ακίνητα επιφάνειας από 71 έως 110 τ.μ., συγκεντρώνοντας το 40% του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ενώ ακολούθησαν με μερίδιο 20% τα διαμερίσματα έως 50 τ.μ. Αντιστοίχως, τα διαμερίσματα από 51 έως 70 τ.μ. προτιμήθηκαν από το 18% των αγοραστών. n Σε όλη τη χώρα, περίπου το 88% των πωληθέντων ακινήτων αφορούσε κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες / μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα και τα επαγγελματικά ακίνητα αποτέλεσαν το 5% και το 7% αντίστοιχα.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον για αγορά κατοικιών στις μεγάλες πόλεις και λιγότερο για επαγγελματικά ακίνητα ή οικόπεδα. Για παράδειγμα, στην Αττική το 92% των πωληθέντων ακινήτων το 2018 αφορούσε κατοικίες. Τα οικόπεδα - αγροτεμάχια έφθασαν μόλις το 2% των συναλλαγών, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων κάλυψε το 6% του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων. Αντίστοιχα ποσοστά εμφανίζει και η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, με τις αγοραπωλησίες να επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά (94%) στις κατοικίες, 4% στα επαγγελματικά ακίνητα και 2% στα οικόπεδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της RE/MAX, η αγορά ακινήτων συνεχίζει να εμφανίζει αισθητά σημάδια ανάκαμψης έπειτα από μια παρατεταμένη κρίση που έπληξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι τιμές των ακινήτων αντικατοπτρίζουν, σε μεγάλο βαθμό, την τάση που επικρατεί και, κυρίως, τη χρόνο με τον χρόνο αυξανόμενη ζήτηση. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών έχουν διαδραματίσει οι νέου τύπου βραχυχρόνιες μισθώσεις, που πλέον έχουν κυριαρχήσει στα αστικά κέντρα αλλά και σε πολλές τουριστικές περιοχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ