Υποβάθμισε τις προβλέψεις της για ανάπτυξη η Παγκόσμια Τράπεζα
Η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε σήμερα (6/1) τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2016, με αφορμή τις απογοητευτικές επιδόσεις των μεγάλων αναδυόμενων χωρών, όπως η Κίνα και η Βραζιλία.
Το παγκόσμιο ΑΕΠ, που αυξήθηκε κατά 2,4% το 2015, θα καταγράψει άνοδο μόνο 2,9% φέτος, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η αρχική της πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,3%.
Ο διεθνής οικονομικός οργανισμός αποδίδει τη μείωση αυτή στην αδυναμία των κυριότερων αναδυόμενων αγορών που «απειλεί τους στόχους μείωσης της φτώχειας», δεδομένου ότι οι χώρες συνέβαλαν την τελευταία δεκαετία σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Στην Κίνα, τη δεύτερη οικονομία του κόσμου, η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στος 6,7% φέτος, από 6,9% το 2015. Αυτή είναι η χειρότερη επίδοση της κινεζικής οικονομίας από το 1990.
Η αναθεώρηση των προβλέψεων της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ακόμη χειρότερη για δύο άλλες αναδυόμενες χώρες, τη Βραζιλία (στο -2,5%) και τη Ρωσία (-0,7%) οι οποίες πλήττονται από τη πτώση των τιμών των πρώτων υλών. Για τις ΗΠΑ, προβλέπεται ανάπτυξη 2,7% και για την ευρωζώνη 1,7%, μια μείωση μόνο κατά 0,1 της μονάδας σε σύγκριση με την αρχική πρόβλεψη.
SPONSORED
«Οι ΗΠΑ θα συνηθίσουν τον πόνο, δεν θα δείχνουμε αυτοσυγκράτηση» προειδοποιεί Ιρανός βουλευτής
21:59
«Πυρά» Νίκου Κοτζιά: «Διέλυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ», τον έθεσαν σε «ομηρία»
21:50
«Φουντώνουν» οι φήμες ότι «κλειδώνει» για Ιούλιο ο γάμος Τέιλορ Σουίφτ - Τράβις Κέλσι
21:42
Διάψευση του Υπ. Προστασίας του Πολίτη για αδιαφορία του Α.Τ Αγίων Αναργύρων σε ενδοοικογενειακή βία
21:33