ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυλωνάς: Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων το μεγάλο ατού της Εθνικής Τράπεζας

Μυλωνάς: Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων το μεγάλο ατού της Εθνικής Τράπεζας

«Οι καλές ομάδες παίζουν καλή μπάλα και νικάνε». Με τη φράση αυτή ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, επικοινώνησε σήμερα σε δημοσιογράφους το τετραετές σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας το οποίο δίνει βάρος στη μείωση των κόκκινων δανείων, στην αύξηση της κερδοφορίας, στην ανάπτυξη της εταιρικής τραπεζικής, στην τεχνολογική αναβάθμιση του ιδρύματος και στην αύξηση της ευελιξίας του προσωπικού της τράπεζας.

«Η συγκυρία μας ευνοεί. Η οικονομία ανακάμπτει. Η εμπιστοσύνη αυξάνεται. Η αξία των ακινήτων ανεβαίνει», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς. Ο ίδιος ανέφερε πως η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα έλθει από τις πάγιες επενδύσεις, κάτι που σημαίνει πως η εταιρική τραπεζική θα αναβαθμιστεί.

Ο επικεφαλής της Εθνικής χαρακτήρισε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων ως το βασικό πλεονέκτημα της τράπεζας. «Η Εθνική δεν πούλησε προϊόντα φούσκες και μέσα στην κρίση στήριξε τους πελάτες της», τόνισε. Ο ίδιος ανέφερε πως η Διοίκηση της τράπεζας δίνει μεγάλο βάρος στην αλλαγή κουλτούρας του προσωπικού της τράπεζας .

«Χρειαζόμαστε πιο ευέλικτο και μοντέρνο προσωπικό. Εάν το ανθρώπινο προσωπικό ξυπνήσει θα πάει καλά και η τράπεζα», ανέφερε. Να σημειωθεί πως ο αριθμός των εργαζομένων στην τράπεζα από περίπου 8.850 άτομα στο τέλος του 2018 πρόκειται να μειωθεί κατά 1.500 άτομα μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου έως το τέλος του 2020 και περαιτέρω κατά περίπου 200 άτομα έως το τέλος του 2022.

Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στο πλάνο μετασχηματισμού θέτει εμπροσθοβαρώς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από 41% που είναι σήμερα στο 5% το 2022. Ειδικότερα, τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να μειωθούν κατά 4,4 δισ. ευρώ το 2019, κατά 2,3 δισ. ευρώ το 2020, κατά 4,7 δισ. ευρώ το 2021 και 2,9 δισ. ευρώ το 2022, φτάνοντας στο τέλος της περιόδου σε 1,7 δισ. ευρώ από 16 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με πωλήσεις πακέτων δανείων έως το 2020, με τιτλοποιήσεις δάνεια που θα έχουν χρονικό ορίζοντα το διάστημα 2020–2021 καθώς και ρευστοποιήσεις δανείων.

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια της Εθνικής ανέρχονται σε 200.000 εκ των οποίων τα περίπου τα 150.000 θα κουρευτούν υπό προϋποθέσεις.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μυλωνάς οι στόχοι γαι τη μείωση των κόκκινων δανείων δεν λαμβάνουν υπόψη ενδεχόμενο αντίκτυπο από τα σχέδια που έχουν προτείνει η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΤΕ, υπάρχει περιθώριο αύξησης των εσόδων από προμήθειες κατά 50% και αυτό θα επιτευχθεί και με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών η οποία θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας κατά 10%-15%, οδηγώντας παράλληλα και σε εξοικονόμηση 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, από το 2020.

Σύμφωνα με τους στόχους, έως το 2022 εκτιμάται ότι τα έσοδα από προμήθειες θα αυξηθούν κατά 350 εκατ. ευρώ. Επίσης, στις προτεραιότητες περιλαμβάνεται και η μείωση του λειτουργικού κόστους για την ερχόμενη τριετία, η οποία μεταξύ άλλων θα επέλθει και από τη μείωση του δικτύου καταστημάτων στην Ελλάδα στα 390 από τα 460 που ήταν στα τέλη του 2018, αλλά και τη μείωση των δαπανών μισθοδοσίας κατά 20% μέχρι το 2022.

Αναφερόμενος στην πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής ο κ. Μυλωνάς ανάφερε πως η διορία που έχει δοθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λήγει στο τέλος του 2020.

Ο ίδιος είπε πως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα εκκινήσει μετά τις εθνικές εκλογές και πως έως σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιον «σοβαρό» επενδυτή. Ως σοβαρό επενδυτή περιέγραψε κάποιο ευρωπαϊκό ασφαλιστικό όμιλο και όχι funds.

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως η είσοδος στρατηγικού επενδυτή είναι πιο συμφέρουσα από την εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο χρηματιστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ