ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Άρχισε η επιστροφή φόρου

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Άρχισε η επιστροφή φόρου
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Τους λογαριασμούς που δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να ελέγξουν 84.317 φορολογούμενοι οι οποίοι θα λάβουν συνολικά επιστροφή φόρου ύψους 20,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για εκείνους που υπέβαλλαν την δήλωση τους για το 2018 μέχρι και τις 12 Μαΐου για τους οποίους άναψε το πράσινο φως από την ΑΑΔΕ.

Σήμερα, Παρασκευή, έγιναν οι πρώτες επιστροφές όπως έγινε γνωστό σε διάστημα αρκετά σύντομο σε σχέση με άλλες χρονιές και λίγες ώρες πια πριν από τις κάλπες της Κυριακής.

Για όσους δεν έδωσαν στοιχεία λογαριασμού ή διαπιστώθηκε σφάλμα στον έλεγχο του IBAN, η επιστροφή φόρου θα είναι διαθέσιμη από 31 Μαΐου, με προσκόμιση της σχετικής ειδοποίησης σε τραπεζικό κατάστημα.

Πάντως είχε από νωρίς γίνει σαφές πως όσο νωρίτερα υποβληθούν οι δηλώσεις τόσο νωρίτερα θα άρχιζαν και οι επιστροφές με τις αρχές να παροτρύνουν τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων να κινηθούν άμεσα με το άνοιγμα του συστήματος.

Πρόκειται για τις παρακάτω κατηγορίες:

-οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από έκτακτη και περιστασιακή απασχόληση και αμείφτηκαν το 2018 με το λεγόμενο τίτλο κτήσης (πρώην απόδειξη δαπάνης).

-οι μισθωτοί που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το λεγόμενο και μπλοκάκι.

-οι φορολογούμενοι που εμφανίζουν αναπηρία άνω του 67%.

-όσοι φορολογούμενοι έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο, όπως είναι οι δωρεές και χορηγίες προς το δημόσιο. Προφέρει έκπτωση φόρου 10% επί της δαπάνης.

Η εφαρμογή στο Taxis για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος άνοιξε φέτος στις 28 Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ