Στα επίπεδα του Απριλίου 2015 επέστρεψαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών
Πηγή: EUROKINISSI

Στις αρχές Μάιου 2019 οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα επέστρεψαν στα επίπεδα που ήταν στις αρχές Απριλίου 2015.

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων διαμορφώνονται σήμερα στα 134,6 δισ. ευρώ περίπου, έχοντας ανακάμψει κατά 12,4 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2015, οπότε επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί για να προστατευθούν οι τράπεζες από τις μαζικές εκροές.

Αυτό σημαίνει πως μέσα στις 1.400 ημέρες από την επιβολή των capital controls, επέστρεφαν ημερησίως κατά μέσον όρο στις τράπεζες 8,8 εκατ. ευρώ καταθέσεων. Το ποσό αυτό δείχνει τη μεγάλη επιφυλακτικότητα των αποταμιευτών έναντι του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και το πόσο καθυστέρησε να εξομαλυνθεί η κατάσταση μετά το «τεταμένο» πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Για να μην θεωρηθεί αυτό υπερβολή θα πρέπει να σημειωθεί πως το 2012 -και εν μέσω πλήρους αποσταθεροποίησης εντός της Ελλάδος και εντός της ευρωζώνης-  έφυγαν μεταξύ Απριλίου 2012 και Ιουνίου 2012 (δηλαδή μέσα σε λιγότερο από 90 ημέρες) από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ιδιωτικές καταθέσεις συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις αυτές όμως επέστρεψαν πλήρως στο τραπεζικό σύστημα μέσα σε 243 ημέρες, ήτοι έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013. Για την ακρίβεια των δεδομένων οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο τέλος Ιουνίου 2012 ήταν στα 150,5 δισ. ευρώ και στο τέλος Φεβρουαρίου 2013 είχαν επανέλθει στα 164 δισ. ευρώ περίπου.

Τι δείχνει το στοιχειό αυτό; Πως επί ΣΥΡΙΖΑ απαιτήθηκε έξι φορές μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – εντός καθεστώτος capital controls- για να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έφυγαν από τις τράπεζες στην κορύφωση της κρίσης του 2015, σε σχέση με ότι συνέβη το 2012 επί κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Αυτό εν μέρει εξηγεί και γιατί οι τράπεζες άργησαν να ανακάμψουν από το κτύπημα που έλαβαν επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και μετά την αποτυχημένη αύξηση κεφαλαίου του Νοεμβρίου του 2015.

Διαβάστε επίσης