ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεμπλοκάρουν εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

Ξεμπλοκάρουν εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης
EUROKINISSI

Ξεμπλοκάρουν εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για χιλιάδες συνταξιούχους, καθώς λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές και λίγες εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές, εκδόθηκαν οι σχετικές οδηγίες για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών που αφορούν σε πρώην εργαζομένους σε ΝΠΔΔ.

Πρόκειται για εργαζομένους σε ΝΠΔΔ (που συνταξιοδοτούνται με ειδικό καθεστώς ΙΚΑ), αλλά για τρία ολόκληρα χρόνια περίμεναν στην αναμονή λόγω της προσφιλούς τακτικής της κυβέρνησης να αφήνει σε εκκρεμότητα εκατοντάδες χιλιάδες αιτήματα συνταξιοδότησης για να εμφανίζει πλασματικό πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, έπειτα από πολύχρονη αναμονή, μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με το ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ με τις δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις (Ν. 3163/55), θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη.

Από την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/16 (ΦΕΚ 85/12-05-2016, τ. Α’) δεν είχε εκδοθεί μέχρι σήμερα από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας η σχετική απόφαση που αφορά τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών (τακτικές, έκτακτες, πρόσθετες κ.λπ.) για την έκδοση των οριστικών συντάξεων στους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, εκδόθηκε σχετικό έγγραφο στο οποίο δίνονται οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4387/2016, κατά το μέρος που οι διατάξεις αυτές αφορούν τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών και των σχετικών κρατήσεων των δημοσίων λειτουργών και των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ που επιλέγουν για τη χορήγηση κύριας σύνταξης τις διατάξεις του Ν. 3163/1955, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 11 του Ν. 4277/62, όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 4 του ΝΔ 4579/66.

Μάλιστα στο έγγραφο δίνεται η αίσθηση του επείγοντος καθώς αναφέρει «παρακαλούμε για την άμεση εφαρμογή τους και την έκδοση των σχετικών συντάξεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ