ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στο επίκεντρο ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στο επίκεντρο ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ευρωπαϊκή διαρροή ότι η μεταρρύθμιση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος είναι σε γενικές γραμμές αποδεκτή από την ευρωζώνη δεν αιφνιδίασε την κυβέρνηση ούτε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος πληροφορήθηκε τη σχετική είδηση κατά την μετάβαση του από τη Ρώμη στη Λισσαβώνα όπου σήμερα θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο.

Η μείωση των επικουρικών συντάξεων, η βελτίωση της ανταποδοτικότητας των παροχών, η βελτίωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και συνολικά η μείωση της κρατικής επιχορήγησης για συντάξεις αποτελούν διαχρονικά επιδιώξεις των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για το ελληνικό πρόγραμμα. Η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου δεν οδηγήθηκε άλλωστε τυχαία προς την κατεύθυνση αυτή.

Δεδομένου ότι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και οι αναλογιστικές μελέτες στις οποίες βασίστηκαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ήταν σε «πραγματικό χρόνο» στη διάθεση των θεσμών και ειδικά του Ολλανδού Πατρίκ Ντε Μετς εξωτερικού εμπειρογνώμονα της Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, η πλευρά των πιστωτών γνώριζε εξ αρχής το εάν οι αλλαγές που εξετάζονται είναι κοντά στις επιδιώξεις του προγράμματος.

Ωστόσο, οι θεσμοί δεν παραλείπουν να τονίζουν πως από τις γενικόλογες εξαγγελίες μέχρι την εφαρμογή του προγράμματος η απόσταση είναι μεγάλη και στη βάση αυτή τόσο η πλευρά των Ευρωπαίων όσο και του ΔΝΤ αποσαφηνίζουν πως δεν είναι ξεκάθαρο το εάν τα εξεταζόμενα μέτρα θα φέρουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Δεδομένου ότι ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM χρειάζονται περισσότερους αριθμούς και τεχνικά δεδομένα για να είναι σε θέση να απαντήσουν στο εάν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι επαρκής ή όχι, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα αφιχθούν μετά τις 18 Ιανουαρίου στην Αθήνα για να επεξεργασθούν εκ του σύνεγγυς τα σχετικά δεδομένα και να τεκμηριώσουν – ή να διαψεύσουν- τους υπολογισμούς της ελληνικής πλευράς.

Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το κυβερνητικό σχέδιο προσδοκά σε εξοικονόμηση περίπου 600 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών και τη μείωση των επικουρικών. Το μεγάλο πακέτο προσδοκάται πως θα βρεθεί από την αύξηση των εισφορών και συγκεκριμένα κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, το εν λόγω μέτρο μπορεί να αποδώσει 340- 350 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο δε σχεδιασμός για τις επικουρικές βασίζεται στην παραδοχή ότι δεν θα θιγούν όσοι συνταξιούχοι βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα των 170 ευρώ.

Το προαναφερόμενο πακέτο των 600 εκατ. ευρώ θα συμπληρώσει τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό 2016 και ανέρχονται επισήμως στα 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα δε με την κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο θα κλείσει η εκκρεμότητα της εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) από τις συντάξεις εντός του 2016. Η πλευρά των δανειστών όμως έχει εκφράσει ήδη επιφυλάξεις για την απόδοση 1,2 δισ. ευρώ από τα μέτρα που περιγράφονται στον Προϋπολογισμό, κάτι που ενδεχομένως να αυξήσει τον τελικό λογαριασμό του ασφαλιστικού για το 2016 (πέραν των 600 εκατ. ευρώ).

Το γεγονός ότι η χθεσινή διαρροή της ευρωζώνης δεν κάνει καμία αναφορά στις ασφαλιστικές εισφορές δείχνει ότι η πλευρά των δανειστών πείστηκε πως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον τρέχον περιβάλλον αποπληθωρισμού είναι το «μικρότερο κακό» και αποτελεί διέξοδο για τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων τόσο για το 2016 όσο και για το 2017. Το CNN Greece ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου είχε αποκαλύψει πως οι θεσμοί θα αποδεχθούν «απρόθυμα» την αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.

Στο γενικότερο αυτό πλαίσιο αυτό με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις και οι στήριξη που θα βρει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για τα άλλα ακανθώδη θέματα της πρώτης αξιολόγησης κατά τη συνάντηση του σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο, αλλά κυρίως κατά την αυριανή του συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Διαβάστε επίσης

Έναρξη αξιολόγησης στις 18/1 βλέπει η Ευρωζώνη που είναι καταρχάς "θετική" με το ασφαλιστικό

Ασφαλιστικό: Ειδική επιτροπή για τους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ