Hλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων: Επιβραδύνθηκαν στο πρώτο πεντάμηνο του 2019
Μπορεί οι τράπεζες να έχουν κατεβάσει ταχύτητες στους πλειστηριασμούς, αλλά μόλις ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία, ο «πονοκέφαλος» θα επιστρέψει για τους δανειολήπτες, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα θα αρχίσουν να βγάζουν στο σφυρί ακίνητα για να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει σχετικά με τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Είναι γεγονός πως οι πλειστηριασμοί ακινήτων επιβραδύνθηκαν τους πρώτους μήνες του 2019, καθώς οι τράπεζες ανέμεναν να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία.
Σχετική ανάλυση της εξειδικευμένης εταιρείας διαχείρισης και ανάλυσης κόκκινων δανείων, Delfi Partners δείχνει ότι από τον Νοέμβριο του 2017 που οι πλειστηριασμοί πέρασαν στην ηλεκτρονική εποχή, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 40.000 πλειστηριασμοί. Ειδικά τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2018 το ηλεκτρονικό σφυρί πήρε φωτιά καθώς πραγματοποιήθηκαν 3.176 και 3.672 πλειστηριασμοί αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, η Eurobank πραγματοποίησε πέρυσι 3.195 πλειστηριασμούς ακινήτων. Από αυτούς το 45% ήταν επιτυχημένοι, 17% ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν και 38% ήταν άγονοι. Από τα συνολικά 1.479 ακίνητα που πωλήθηκαν, το 86% ή σχεδόν 9 στα 10 κατέληξαν στην ίδια την τράπεζα και μόλις το 14% αγοράστηκε τελικά από τρίτους.
Η Alpha Bank πραγματοποίησε 2.000 πλειστηριασμούς για συνολικά 4.195 ακίνητα. Από αυτούς, το 64% ήταν κατοικίες, το 32% επαγγελματικά ακίνητα και το υπόλοιπο 4% άλλες κατηγορίες, όπως οικόπεδα. Στα χέρια της τράπεζας κατέληξε το 83% των ακινήτων.
Η Εθνική Τράπεζα πραγματοποίησε 1.290 πλειστηριασμούς για συνολικά 2.264 ακίνητα το 2018, εκ των οποίων 68% προχώρησαν και 32% αναβλήθηκαν.
Η Τράπεζα Πειραιώς, έτρεξε 3.269 πλειστηριασμούς το 2018, με ποσοστό επιτυχίας 35%, ενώ στοχεύει στην περαιτέρω αύξησή τους κατά 12% κατά τη διάρκεια του 2019.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Eπιστροφές φόρου εισοδήματος: Στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου ο δεύτερος γύρος
«Βαρόμετρο» το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου για την πορεία της οικονομίας το 2019
120 δόσεις: Έως πότε θα είναι διαθέσιμες για τα χρέη στην Eφορία
Στα «άκρα» κυβέρνηση και αγρότες μετά τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη - Κλιμάκωση στα μπλόκα
19:10
Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τσαρλς Κούσνερ ζήτησε να δει τον Σαρκοζί στη φυλακή αποκαλύπτει το Reuters
19:09
Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξανά στις ράγες τη Δευτέρα (8/12) - Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δοκιμών
18:58
Δικαστήρια Ευελπίδων: Πέθανε 84χρονος που δικαζόταν για ενδοοικογενειακή βία
18:51