ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η χαμηλή κερδοφορία, πηγή ανησυχίας για τις ελληνικές τράπεζες

Η χαμηλή κερδοφορία, πηγή ανησυχίας για τις ελληνικές τράπεζες
EUROKINISSI

«Η κερδοφορία εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα». Στη φράση αυτή οι θεσμοί συμπυκνώνουν τις ανησυχίες τους για τις ελληνικές τράπεζες στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ελλάδος εξακολουθεί να παρουσιάζει προκλήσεις και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες, όπως το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ισχυρή διασύνδεση κράτους – τραπεζών. Στη βάση αυτή τονίζεται πως οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTCs) εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος του κεφαλαίου (CET1) των τραπεζών, ενώ σε συνδυασμό με την αδύναμη κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων η κατάσταση περιπλέκεται.

«Παρά τη σταδιακή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, τα οικονομικά αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το 2018 δείχνουν χαμηλότερη κερδοφορία σε σύγκριση με το 2017 και, συνολικά, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έκλεισε το οικονομικό έτος 2018 με μικρές καθαρές ζημίες», σημειώνεται στην έκθεση.

Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι θεσμοί αναφέρουν πως το υψηλό τους επίπεδο δημιουργεί προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου και του χρονοδιαγράμματος που έχουν θέσει οι εποπτικές αρχές.

«Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη ταχύτερης μείωσης των NPLs», τονίζει η Κομισιόν. Αναφερόμενη δε στις δύο πρωτοβουλίες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δάνειων από το ΤΧΣ (APS) και την ΤτΕ (AMC), η Κομισιόν τις βλέπει θετικά, αλλά επισημαίνει ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στον κατά πόσον θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.

Κατά τους θεσμούς η διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προχωρά σε ολόκληρη την επικράτεια, αν και με κάπως επιβραδυνόμενο ρυθμό. Ακόμα, ένα μεγάλο ποσοστό των πλειστηριασμών (περίπου δύο τρίτα το πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από τις ελληνικές αρχές) ακυρώνεται, αναστέλλεται ή αποβαίνουν άγονοι.

Αναφερόμενη στην πιστωτική επέκταση η Κομισιόν υποστηρίζει ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τα νοικοκυριά έχει ανακάμψει πολύ αργά από τον Ιούλιο του 2016, ενώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019 παρέμεινε σε καθαρά αρνητική περιοχή.

Τέλος, η ΕΕ επισημαίνει την ελαφρά αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, την απεξάρτηση των τραπεζών από τον ELA και πως απομένουν ελάχιστα βήματα για την καθολική άρση των capital controls.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ