ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην ΤτΕ μέχρι τις 31 Ιουλίου τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ

Στην ΤτΕ μέχρι τις 31 Ιουλίου τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ
EUROKINISSI

Λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών το υπουργείο Οικονομικών είχε «παγώσει» την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων Δήμων και Περιφερειών στον Κοινό Λογαριασμό του Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Πλέον η διαδικασία επανεκκινείται και οι ΟΤΑ θα πρέπει να μεταφέρουν στην ΤτΕ τα ταμειακά τους διαθέσιμα μέσα σε ορίζοντα 50 ημερών.

Να σημειωθεί πως στις αρχές Μαΐου οι συνολικές καταθέσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης στο τραπεζικό σύστημα ανέρχονταν σε 14,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 9,5 δισ. ευρώ αφορούσαν σε καταθέσεις όψεως, τα 2,7 δισ. ευρώ σε προθεσμιακές καταθέσεις και τα 6,8 δισ. ευρώ σε repos.

Ο νόμος προβλέπει την υποχρεωτική μεταφορά αυτών των καταθέσεων στην ΤτΕ και δίνει τη δυνατότητα στους φορείς να κρατάνε λεφτά μόνον για ορίζοντα δαπανών 15 ημερών. Αυτό σημαίνει πως εάν ξεμένουν από χρήματα θα πρέπει να ζητούν ανάληψη από τον λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το Φεβρουάριο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε ανταποκριθεί στα μαζικά αιτήματα δημάρχων και περιφερειαρχών και είχε παρατείνει για τέσσερις μήνες την διαδικασία μεταφοράς των καταθέσεων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η κίνηση αυτή δεν ικανοποίησε τους θεσμούς. Στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε μεσοβδόμαδα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνεται πως αν και οι φορείς της γενικής κυβέρνησης έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019 προκειμένου να ανοίξουν λογαριασμό διαχείρισης ρευστότητας στην Τράπεζα της Ελλάδος και να μεταφέρουν σε αυτόν τα πλεονάζοντα ρευστά διαθέσιμα που έχουν στις εμπορικές τράπεζες, ωστόσο λίγοι έχουν ανταποκριθεί.

«Έως τα μέσα Μαΐου, 588 οντότητες της γενικής κυβέρνησης (δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του συνόλου) είχαν λογαριασμό διαχείρισης μετρητών στην Τράπεζα της Ελλάδος», σημειώνεται στην έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ