ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Οι εννέα άξονες για δικαιότερη φορολογία την επόμενη τετραετία

Τσακαλώτος: Οι εννέα άξονες για δικαιότερη φορολογία την επόμενη τετραετία
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τους εννέα βασικούς άξονες για μια δικαιότερη φορολογία, οι οποίοι περιέχονται στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και την επόμενη τετραετία, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε «πολύ σημαντική υπόθεση τη φορολογική πολιτική για να την αφήσουμε στους αντιπάλους μας», ενώ κάνοντας μια αναδρομή στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ανέφερε ότι «άφησαν το 2009 έλλειμμα 24 δισ. ευρώ και χρειάστηκαν για αυτό από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μέτρα ύψους 63 δισ. ευρώ».

«Εμείς μπορεί να αυξήσαμε τη φορολογία κατά 17%, αλλά αυτοί την αύξησαν κατά 83%», πρόσθεσε.

Οι εννέα άξονες είναι οι εξής:

  1. Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%
  2. Σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%
  3. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για τα μεγαλύτερα εισοδήματα
  4. Μείωση για το 2020 του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά και μείωση κατά 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες
  5. Μείωση του φόρου εισοδήματος των μόνιμων κατοίκων των νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους και μείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης για τις ορεινές περιοχές της χώρας
  6. Μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%
  7. Μείωση του φόρου των συνεταιρισμένων αγροτών
  8. Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%
  9. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της συνέχισης της διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο 2018, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι μειώθηκε για το 2019 ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τα χαμηλά εισοδήματα, θεσπίστηκε η ρύθμιση για τις έως 120 δόσεις, μειώθηκε ο ΦΠΑ στην ενέργεια και μειώνεται σταδιακά η φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 25%.

«Θέλουμε», δήλωσε, «να αποφύγουμε τις φοροαπαλλαγές για τους λίγους και τη συνέχιση της λιτότητας για τους πολλούς. Είμαι σίγουρος ότι η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% θα υλοποιηθεί. Αυτό κοστίζει 1 δισ. ευρώ. Πού θα βρει αυτό το ποσό;», αναρωτήθηκε.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι όλες οι δεξιές κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια υποσχέθηκαν ότι η μείωση της φορολογίας θα αυξήσει από μόνη της τα έσοδα και την ανάπτυξη. «Το έκανε ο Τραμπ στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα είναι αντίθετα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του, ο κ. Τσακαλώτος απηύθυνε κάλεσμα στη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα «να σκεφτούν πάρα πολύ τι παραλάβαμε, τι κάναμε και τι θα κάνουμε».

«Είναι μια ιστορική στιγμή να αποφασίσουν για το πού θα πάνε, να αποφασίσουν για τη ζωή τους», κατέληξε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ