ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το νέο ασφαλιστικό τα πολλά χρόνια δουλειάς «ψαλιδίζουν» τη σύνταξη

Με το νέο ασφαλιστικό τα πολλά χρόνια δουλειάς «ψαλιδίζουν» τη σύνταξη
Ο υπουργός Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεγαλύτερες μειώσεις στις νέες συντάξεις για όσους ασφαλισμένους καταβάλλουν επί πολλά χρόνια εισφορές στο σύστημα προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό.

Οι νέοι κλιμακωτοί συντελεστές υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης πάνω στην οποία θα προστίθεται η εγγυημένη από το κράτος εθνική σύνταξη των 384 ευρώ δίνουν αναλογικά για τα ίδια χρόνια ασφάλισης υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε όσους εμφανίζουν χαμηλές αποδοχές και εισοδήματα. Και ταυτόχρονα ένα ισχυρό κίνητρο εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής σε μια περίοδο που αναζητούνται έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για παράδειγμα, με το παλαιό σύστημα, για μισθωτό με 35ετία και μισθό την τελευταία πενταετία γύρω στα 1.500 ευρώ, το ποσοστό αναπλήρωσης ήταν 70% και η αποδιδόμενη σύνταξη 1.040. Με το νέο σύστημα, επειδή πλέον θα υπολογίζονται οι μισθοί όλου του εργάσιμου βίου και όχι της τελευταίας μόνο πενταετίας, ο συντάξιμος μισθός του θα είναι μόλις 1.026 ευρώ. Το ποσοστό αναπλήρωσης από το 70%, με βάση την κυβερνητική πρόταση, θα είναι για 35 χρόνια ασφάλισης μόλις 38,68%.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που επικαλούνται Τα Νέα, από τους 1.088.096 συνταξιούχους του ΙΚΑ οι 527.699, ήτοι το 48%, έχουν συνταξιοδοτηθεί με λιγότερες από 6.000 ημέρες απασχόλησης (λιγότερα από 20 χρόνια ασφάλισης) και από αυτούς οι 289.345, ήτοι το 26% του συνόλου, με λιγότερες από 4.500 ημέρες απασχόλησης (λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης).

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως με το σχέδιο Κατρούγκαλου επιβραβεύονται με αναλογικά μεγαλύτερη σύνταξη (αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης) όσοι ασφαλίζονται λιγότερο. Έτσι επιβραβεύονται οι ασυνεπείς και τιμωρούνται όσοι με ασφαλιστική συνείδηση και συνέπεια κατέβαλαν τις εισφορές τους και τροφοδότησαν το σύστημα.

Κατά πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει και σε νέες διορθωτικές παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο, ώστε να ικανοποιήσει αντιδράσεις των βουλευτών, αλλά και των θεσμών. Στη βάση αυτή κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στις 6 το απόγευμα, όπου ο κ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για το ασφαλιστικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ