ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέρασε την αξιολόγηση για την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος η Ελλάδα

Πέρασε την αξιολόγηση για την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος η Ελλάδα
Pixabay

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Ορλάντο των ΗΠΑ η αξιολόγηση της χώρας μας από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force- FATF) σε σχέση με τις διεθνείς συστάσεις για την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η FATF υιοθέτησε χθες την έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα και αποφάσισε να εντάξει την χώρα μας στη διαδικασία της κανονικής παρακολούθησης (regular follow-up), κάτι που έχει πετύχει μόνο περιορισμένος αριθμός χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έκθεση της FATF που θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο αναγνωρίζει ότι στον τομέα της πρόληψης του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας οι ελληνικές αρχές:

-Έχουν καλή κατανόηση των κινδύνων και έχουν υιοθετήσει τις κατάλληλες εθνικές πολιτικές.

-Χρησιμοποιούν αποτελεσματικά κατά τις έρευνές τους, χρηματοοικονομικές και λοιπές πληροφορίες για να εντοπίζουν τα προϊόντα του εγκλήματος και έχουν αναπτύξει κατάλληλους μηχανισμούς ώστε να τα δεσμεύουν.

-Διαθέτουν ισχυρή προσήλωση στην διεθνή συνεργασία, η οποία είναι κομβικής σημασίας για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων.

-Πως οι τράπεζες και οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα εφαρμόζουν επαρκή προληπτικά μέτρα και παράλληλα οι εποπτικές τους αρχές ασκούν αποτελεσματική εποπτεία βάσει των κλαδικών και ατομικών κινδύνων.

Με τον τρόπο αυτό επισφραγίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια συντονισμένη προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2017, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Έλενα Παπαδοπούλου στην οποία συμμετείχαν όλες οι συναρμόδιες Αρχές (Αρχή καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος, Τράπεζα της Ελλάδος, υπουργείο Δικαιοσύνης, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, Ειδική Γραμματεία ΣΔΟΕ, Ελληνική Αστυνομία, Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, υπουργείο Εσωτερικών, υπουργείο Εξωτερικών, υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων).

Με αφορμή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του στους εκπροσώπους των εθνικών αρχών που μετέβησαν στον Ορλάντο και συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ