ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύγκρουση επιχειρημάτων Ελλάδας – δανειστών για τα δημοσιονομικά μεγέθη της περιόδου 2016-2018

Σύγκρουση επιχειρημάτων Ελλάδας – δανειστών για τα δημοσιονομικά μεγέθη της περιόδου 2016-2018
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πόλεμος επιχειρημάτων για τα δημοσιονομικά μεγέθη της περιόδου 2016-2018 αναμένεται μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών από την προσεχή Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, οπότε τα στελέχη των ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην Αθήνα.

Οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ είναι αμετακίνητοι στη θέση πως το 2016 θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα έως και 1,8 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,50% του ΑΕΠ, αλλά και πως την περίοδο 2017- 2018 θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα 3,7 δισ. ευρώ ,ώστε στο τέλος του 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ.

Στις σχετικές παρεμβάσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Το δε δημοσιονομικό κενό που εντοπίζει το ΔΝΤ σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με μη προσδιορισμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τις περικοπές αμυντικών δαπανών, με παρεμβάσεις στη φορολογία που έχουν καθυστερήσει , όπως η φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, αλλά και με πρόσθετες δαπάνες που αναφύονται από το παράλληλο πρόγραμμα α της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί να απόδραματοποιήσει την κατάσταση, υποστηρίζοντας πως είναι υπό έλεγχο. Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, η επίδραση της πορείας του προϋπολογισμού του 2015 στο 2016 (carry over) θα περιορίσει το δημοσιονομικό κενό. Ενδεικτικά από το υπουργείο Οικονομικών διέρρευσε πως τα φορολογικά έσοδα το 2015 ανήλθαν στα 44,6 δισ. ευρώ, επίδοση κατά 40 εκατ. ευρώ καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη του 2014 (44,2 δισ. ευρώ). Αισθητή αύξηση κατέγραψαν τα φορολογικά έσοδα το Δεκέμβριο ανερχόμενα σε 5,6 δισ. ευρώ, έναντι 5 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014, καταγράφοντας αύξηση 12,2%.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2015 αύξηση έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού παρατηρήθηκε στο φόρο εισοδήματος, στους φόρους στην περιουσία, στους λοιπούς φόρους συναλλαγών και στους λοιπούς ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Αισθητή βελτίωση σημείωσαν το Δεκέμβριο έναντι του 11μηνου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2015 τα έσοδα από το ΦΠΑ πετρελαιοειδών και τον ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων, καθώς τα νοικοκυριά προχώρησαν στην προμήθεια καυσίμων.

Σε κάθε περίπτωση οι μη προσδιορισμένες παρεμβάσεις σε εξοικονομήσεις που έχουν προβλεφθεί στο Προϋπολογισμό 2016 ασκούν πίεση στην κυβέρνηση. Άγνωστο παραμένει και το πώς θα αντιμετωπίσουν οι θεσμοί τα πρόσθετα έσοδα 994,6 εκατ. ευρώ που θα εμφανίσει ο Προϋπολογισμός 2015, από την κατανομή των ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων (Special Drawing Rights - SDRs) του ΔΝΤ που ενεγράφησαν στο προϋπολογισμό στις 23 Δεκεμβρίου και τα οποία συμβάλουν στη μείωση του ελλείμματος 2015, αυξάνοντας ωστόσο ισόποσα το χρέος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ