ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσβάστακτες φορολογικές επιβαρύνσεις φέρνει το 2016

Δυσβάστακτες φορολογικές επιβαρύνσεις φέρνει το 2016
ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΕΥΡΩ ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΦΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νέες επιβαρύνσεις στο σκέλος των εσόδων ύψους 2,5 δισ. ευρώ καταγράφει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2016 εκ των οποίων τα 1,638 δισ. ευρώ αφορούν σε νέους άμεσους και έμμεσους φόρους.

Ωστόσο, προς το παρόν, στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού δεν αποτυπώνονται πολλές μνημονιακές δεσμεύσεις που εκτιμάται πως θα εκτινάξουν τον τελικό «φορο-λογαριασμό» άνω των 4 δισ. ευρώ.

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζει πως τα μέτρα του 2016 για την αύξηση των εσόδων αποσκοπούν κυρίως στη διόρθωση των παραμετρικών μεταβλητών του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος, στην ουσία όμως οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν το επόμενο έτος 823 εκατ. ευρώ πρόσθετους άμεσους φόρους και 815 εκατ, ευρώ σε νέους έμμεσους φόρους.

Αν και η κυβέρνηση ευαγγελίζεται ότι με τις προωθούμενες αλλαγές θα επέλθει πιο δίκαιη κατανομή του δημοσιονομικού βάρους, μέσω της υιοθέτησης μέτρων όπως η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα υψηλά εισοδήματα, οι φόροι πολυτελείας και ο περιορισμός των μη δικαιολογούμενων φορολογικών δαπανών παραμένει γεγονός πως οι άμεσοι φόροι το 2016 θα αυξηθούν στα 19,9 δισ. ευρώ, από 19,1 δισ. ευρώ το 2015 και οι έμμεσοι φόροι θα ανέλθουν στα 24,874 δισ. ευρώ από 24,05 δισ. ευρώ το 2015.

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2016 δημιουργεί μια παραμορφωτική εικόνα σε σχέση με τα έσοδα του επομένους έτους καθώς αναφέρει πως οι εισπράξεις από την άμεση φορολογία θα είναι μειωμένες κατά 12,7% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού του 2015 και από την έμμεση φορολογία κατά 4,4% λιγότερες έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2015. Ωστόσο, ο Προϋπολογισμός 2015 έπαψε ουσιαστικά να θεωρείται ρεαλιστικός ήδη από το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και ως εκ τούτου γεννά απορίες το γιατί μνημονεύεται ως σημείο αναφοράς.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2016 οι νέες επιβαρύνσεις του 2016 στο σκέλος των εσόδων ύψους 2,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις εξής παρεμβάσεις:

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού αναφέρει πως πέραν των ανωτέρω παρεμβάσεων το Μνημόνιο περιλαμβάνει μια σειρά διοικητικών και άλλων παρεμβάσεων, των οποίων οι δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού είτε δεν είναι για την ώρα μετρήσιμες είτε η διαδικασία ποσοτικοποίησης τους δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι οι εξής:

· Η μεταρρύθμιση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

· Η σταδιακή κατάργηση της υφιστάμενης φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών.

· Η αναγγελία προκήρυξης δημόσιου διεθνή διαγωνισμού υποβολής προσφορών για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και την καταβολή τελών που αφορούν τη χρήση των αντίστοιχων συχνοτήτων.

· Η σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης του ναυτιλιακού κλάδου.

· Η κατάργηση του ανώτατου ορίου του 25% επί των μισθών και των συντάξεων για τις κατασχέσεις και η μείωση όλων των ορίων για τις κατασχέσεις.

· Η απλοποίηση του συστήματος φοροαπαλλαγών φυσικών και νομικών προσώπων.

· Η λήψη μέτρων για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση των εργαλείων είσπραξης φορολογικών οφειλών, την καταπολέμηση της αλυσιδωτής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ (τύπου «καρουσέλ»).

· Η επίσπευση της διαδικασίας δημόσιας σύμβασης για την απόκτηση λογισμικού για την ανάλυση του δικτύου ΦΠΑ και για περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών.

Εάν και τα παραπάνω προσμετρηθούν στην εισοδηματική πολιτική του 2016 τότε ο τελικός λογαριασμός των φόρων ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ