ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χουλιαράκης: Υψηλό δημοσιονομικό κόστος από τις μειώσεις φόρων της ΝΔ

Χουλιαράκης: Υψηλό δημοσιονομικό κόστος από τις μειώσεις φόρων της ΝΔ
(EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Επικριτικός για το κυβερνητικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και ειδικά για τις εξαγγελίες του κόμματος της αντιπολίτευσης για τις μειώσεις φόρων εμφανίσθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, με δηλώσεις του στο Reuters.

«Όσα έχουν υποσχεθεί έχει πολύ υψηλό κόστος και απλά δεν θα κουμπώσουν στους προϋπολογισμούς για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε, υποστηρίζοντας πως οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές δεν θα δώσουν αρκετή ώθηση στην οικονομία ώστε να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα.

Όσον αφορά στο τρίτο Μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι δεν ήταν απαραίτητο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ανέφερε πως όλα αυτά «είναι ένας μεγάλος μύθος».

Ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το φετινό στόχο για το πλεόνασμα, παρά τις παροχές που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας πριν τις ευρωεκλογές, που προκάλεσαν ανησυχία στην Ευρώπη.

«Η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για εφέτος», είπε και τόνισε πως οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθούν από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας ή το πολιτικό ρίσκο στην Ιταλία, που επηρεάζουν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Όπως δήλωσε ο κ. Χουλιαράκης, για να είναι αποτελεσματικές οι μειώσεις των φόρων πρέπει να είναι σταδιακές και σε συνδυασμό με πολιτικές που δημιουργούν θέσεις εργασίας και αντιμετωπίζουν την παιδική φτώχεια, που είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη.

Ο ίδιος υποστήριξε πως εάν επανεκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα δρομολογήσει την πρόωρη αποπληρωμή του 40% των οφειλών προς το ΔΝΤ έως τον Σεπτέμβριο, αποφεύγοντας υψηλά επιτόκια 5,1-5,2%.

«Το σχέδιό μας είναι να το κάνουμε αμέσως μετά το καλοκαίρι με σκοπό να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία τον Σεπτέμβριο» δήλωσε ο κ. Χουλιαράκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ