ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα βιογραφικά των υφυπουργών Οικονομικών

Τα βιογραφικά των υφυπουργών Οικονομικών
EUROKINISSI

Πλούσια βιογραφικά διαθέτουν οι υφυπουργοί Οικονομικών που θα πλαισιώνουν τον Χρήστο Σταϊκούρα στο υπουργείο Οικονομικών. Οι δύο εξ αυτών οι κ.κ. Ζαββός και Σκυλακάκης είναι εξωκοινοβουλευτικοί και ο κ. Βεσυρόπουλος κοινοβουλευτικός.

Ο υφυπουργός για το Γενικό Λογιστήριο

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική και αναμένεται να εδρεύει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο κ. Σκυλακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1981 αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (MBA) από το Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου και μεταπτυχιακό δίπλωμα από την Βρετανική Εταιρεία Ερευνών Αγοράς (British Market Research Society) στην Έρευνα Αγοράς. Το 2010 πήρε διδακτορικό με άριστα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα την «κοινωνική ανοχή στη διαφθορά».

Έχει εργαστεί στο χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας από το 1985 και ιδρύσει 3 εταιρείες στο χώρο της επικοινωνίας (1994), της διαχείρισης κρίσεων (2000) και το 2014 στο χώρο της αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης. Έχει συγγράψει το βιβλίο «Στο Όνομα της Μακεδονίας» (1995) και έχει πλούσια αρθρογραφία στον ελληνικό και ξένο τύπο.

Το 1989 υπηρέτησε ως Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Τζανή Τζαννετάκη και από το 1989 ως το 1990 ως Σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Αμύνης. Από το 1990 ως το 1993 διετέλεσε Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, λογογράφος του πρωθυπουργού και Προϊστάμενος του Γραφείου Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού. Το 1997 ως το 1998 υπήρξε μέλος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας.

Εξελέγη δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, με τον συνδυασμό «Αθήνα Αύριο» με επικεφαλής τη Ντόρα Μπακογιάννη και Υπεύθυνος Συντονισμού της Προετοιμασίας του Προγράμματος του συνδυασμού. Από το 2003 ως το 2006 διετέλεσε Αναπληρωτής Δήμαρχος Αθηναίων, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής και Υπεύθυνος Αντιδήμαρχος του Προγράμματος «Πρόσοψη» του Δήμου Αθηναίων.

Την περίοδο 2003-2004, ήταν Υπεύθυνος για την Προετοιμασία του Δήμου Αθηναίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη διάρκεια των οποίων είχε ορισθεί Αναπληρωτής Διοικητής Πόλεως (City Manager).

Υπήρξε Γενικός Γραμματέας του κόμματος «Οι Φιλελεύθεροι» (1999), Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του «Κέντρου Ερευνών και Προβληματισμού Ε21» (1994-2001) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ (1992-1993) και της Ασφαλιστικής Εταιρίας ΑΣΤΗΡ (1989-1993).

Από την 1η Ιουνίου 2013 είναι πρόεδρος της Δράσης.

Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Ελένη Παπαπάνου, με την οποία έχουν δύο κόρες.

Ο υφυπουργός για το τραπεζικό σύστημα

Ο Γιώργος Ζαββός που αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχει μακρά θητεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Ο κ. Ζαββός γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στον Ευρωπαϊκό Νόμο από το Πανεπιστήμιο της Μπριζ Η ακαδημαϊκή του καριέρα περιλαμβάνει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και έδρα επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου. Σήμερα είναι Επίτιμος Διδάκτωρ Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο τις Μπρατισλάβα.

Το 1990 εξελέγη Ευρωβουλευτής με m Νέα Δημοκρατία. Από το 1991-1993 διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και του Χρηματιστηρίου. Την ίδια περίοδο, υπήρξε και μέλος τας Νομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εισηγητής της Επιτροπής Προϋπολογισμών για τα Κράτη τας Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Υπήρξε ο πρώτος Πρεσβευτής και Επικεφαλής τας Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Δημοκρατία τας Σλοβακίας, ενώ αργότερα κατείχε m Θέση του Συμβούλου στη Γεν. Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων τας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Θέματα τις Διεύρυνσης και του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Τα τελευταία 15 χρόνια είναι Νομικός Σύμβουλος στα Νομική Υπηρεσία τας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και έχει αντιπροσωπεύσει την ΕΕ σε εκατοντάδες υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο Γιώργος Ζαββός έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει εκδώσει 3 βιβλία σε συνεργασία με διεθνείς οίκους. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

Ο υφυπουργός για τα φορολογικά

Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της φορολογικής πολιτικής και της δημόσιας περιουσίας.

Ο κ. Βεσυρόπουλος γεννήθηκε στη Βέροια.

Σπούδασε στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του A.Τ.Ε.Ι Λάρισας στο τμήμα λογιστικής, και έκανε το μεταπτυχιακό του στον τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης, της Νομικής σχολής, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στις εκλογές της 17ης Ιούνιου του 2012, εξελέγη δεύτερος σε σταυρούς βουλευτής Ημαθίας, με τη Νέα Δημοκρατία.

Την περίοδο 1995 – 1998 διετέλεσε Κοινοτικός Σύμβουλος Κυψέλης Ημαθίας.

Από το 2004 έως και το 2008 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Α.Κ.Ε. εφοριακών Ημαθίας – Πέλλας – Πιερίας.

Την περίοδο 2007 – 2010 διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας και Α΄ Αντινομάρχης την περίοδο 2007 - 2008, με αρμοδιότητες στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή.

Τον Νοέμβριο του 2010 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Βέροιας ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα είναι εκλεγμένος Αντιπρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Νέας Δημοκρατίας Ημαθίας.

Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Κατσαβού, με την οποία έχουν δύο παιδιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ