ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι από το Eurogroup για ανάπτυξη και χρέος – Ζητά προσαρμογές στο δεύτερο εξάμηνο του 2019

Καμπανάκι από το Eurogroup για ανάπτυξη και χρέος – Ζητά προσαρμογές στο δεύτερο εξάμηνο του 2019
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣH

Ανησυχίες για τις παροχές που λήφθηκαν το τελευταίο δίμηνο στην Ελλάδα και οι οποίες δεν θεωρούνται καλές από τους θεσμούς ούτε για την ανάπτυξη, ούτε και για την βιωσιμότητα του χρέους εξέφρασε το σημερινό Eurogroup.

Η συζήτηση για τη χώρα μας ήταν σύντομη, καθώς η εκλογή της νέας κυβέρνησης δεν επέτρεψε μια εκτενή ανάλυση της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανέφερε πως η Ελλάδα επανήλθε στην ατζέντα του συμβουλίου, καθώς η Κομισιόν παρουσίασε την τρίτη μεταμνημονιακή έκθεσή της. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως λόγω των χθεσινών εκλογών η συζήτηση ήταν σύντομη.

«Αναμένουμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με την νέα ελληνική κυβέρνηση. Θα συζητήσουμε τα όσα έχει εντοπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της και όσα θέλει να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση», είπε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε από την πλευρά του πως παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας στην οποία καταγράφεται η πρόοδος της Ελλάδος στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

«Υπάρχουν κάποιες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν», είπε λακωνικά ο Επίτροπος, ενώ προσέθεσε πως η απερχόμενη ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες και πως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της σημερινής κατάστασης της Ελλάδος και της κατάστασης που ήταν η χώρα το 2015.

«Αναμένουμε μια εποικοδομητική και στενή συνεργασία με την νέα ελληνική κυβέρνηση. Ανυπομονούμε για τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι ένα πολύ γνώριμο πρόσωπο», είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί για τον Χρήστο Σταϊκούρα, προσθέτοντας πως η Κομισιόν έχει ως στόχευση την ανάταξη της Ελλάδος και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Με τη σειρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν ειδική σημασία για τον ESM, καθώς είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας και έχει μακρά σχέση με την Ελλάδα. «Ανυπομονούμε να εργαστούμε με την νέα κυβέρνηση», είπε.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Επιτροπής επισημαίνονται ανησυχίες που αναδείχτηκαν πρόσφατα.

«Είμαστε ανήσυχοι για αποφάσεις που λήφθηκαν το τελευταίο δίμηνο και οι οποίες υποστηρίχτηκαν από όλα τα κόμματα και δεν είναι καλές για την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα του χρέους», είπε ο επικεφαλής του ESM.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι «ακρογωνιαίος λίθος» του προγράμματος και πως σε αυτό το στόχο βασίζεται η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Στη βάση αυτή ξεκαθάρισε πως ο στόχος αυτός δεν μπορεί να αλλάξει. Πιο διαλλακτικός φάνηκε ο επικεφαλής του η ΕSM σε σχέση με το αφορολόγητο και την κατάργηση της μείωσης του από την 1 Ιανουαρίου 2020 λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μια πλούσια ατζέντα φορολογικών παρεμβάσεων τις οποίες οι θεσμοί θα εξετάσουν.

Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε πως άπτεται της πολιτικής βούλησης και των αποφάσεων της νέα ελληνικής κυβέρνησης το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Θα είμαι στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για ένα μεγάλο συνέδριο και θα είναι μια καλή ευκαιρία για πρώτες επαφές με την νέα ελληνική κυβέρνηση», είπε ο Ρέγκλινγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ