ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πονοκέφαλος» για το ΥΠΟΙΚ οι προβλέψεις της Κομισιόν

«Πονοκέφαλος» για το ΥΠΟΙΚ οι προβλέψεις της Κομισιόν
EUROKINISSI

Πολλές και δύσκολες μάχες έχει μπροστά του ο νέος «τσάρος» της οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας και η ομάδα του. Και μπορεί να γύρισε στα… πάτρια εδάφη, ωστόσο η συγκυρία και οι προκλήσεις είναι τώρα διαφορετικές. Ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική οικονομία και γι’ αυτό από την ανάληψη των καθηκόντων του κρατά χαμηλούς τόνους. 

Και δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις του κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής, πως τα προβλήματα είναι υπαρκτά και οι βόμβες με αναμμένα τα φιτίλια μεγάλες. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται η μείωση των φόρων και η ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει πως η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα είναι δύσκολη σε όλα τα επίπεδα, καθώς καθημερινά υπάρχουν δηλώσεις και ανακοινώσεις που χτυπούν καμπανάκι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Κομισιόν, η οποία μείωσε τις προβλέψεις της για την άνοδο του ΑΕΠ στο 2,1% από 2,2%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας μειώθηκε περαιτέρω το α' τρίμηνο του 2019, ωστόσο τα μέτρα πολιτικής αναμένεται να δώσουν μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην οικονομία, επισημαίνει η Κομισιόν στις θερινές της προβλέψεις.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, το πραγματικό ΑΕΠ ήταν 0,2% (σε τριμηνιαία βάση) το α' τρίμηνο του 2019 (σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους), που ανταποκρίνεται σε ένα ρυθμό ανάπτυξης 1,3% (σε ετήσια βάση),χαμηλότερα του 1,5% το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτή η επιβράδυνση τονίζει την εύθραυστη φύση της ανάκαμψης της Ελλάδας.

Πέραν της θετικής επίπτωσης της αύξησης του κατώτατου μισθού στα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών, που μπορεί να είναι πιο έντονη το β' τρίμηνο, τα δημοσιονομικά μέτρα που νομοθετήθηκαν τον Μάιο του 2019 θα παράσχουν περαιτέρω στήριξη στην ιδιωτική κατανάλωση.

Γενικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει στο 2,1% το 2019 και να επιταχυνθεί ελαφρώς στο 2,2% το 2020, καθώς θα αυξάνονται οι ιδιωτικές επενδύσεις. Τα πτωτικά ρίσκα σχετίζονται με μια μεγαλύτερη του αναμενόμενου επιρροή από την αποδυνάμωση του εξωτερικού περιβάλλοντος και με την υποεκτέλεση του προϋπολογισμού.

Οι θερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές για τα επόμενα τρίμηνα και σίγουρα αποτελούν «πονοκέφαλο» για το Χρήστο Σταϊκούρα, στη στιγμή μάλιστα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για ανάπτυξη 4% ετησίως.

Πόσο εφικτό είναι αυτό θα αποδειχθεί στην πράξη, ωστόσο με βάση το 4% ανάπτυξη η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αν ο στόχος δεν επιτευχθεί, τότε οποιαδήποτε συζήτηση θα λήξει άδοξα. Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση θέλει να κατέβει ο πήχης για τα πλεονάσματα στο 2,5% από 3,5%. Αυτό όμως προϋποθέτει να «τρέξει» η οικονομία με ρυθμό 4%, προκειμένου να μην επιδεινωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Βεβαίως η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες, καθώς υπολογίζεται πως η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει μέχρι και 1,5 δισ. στη διετία από τα τοκοχρεωλύσια. Αυτό σε συνδυασμό με την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία.

Άλλα καυτά μέτωπα για το νέο υπουργό Οικονομίας είναι τα κόκκινα δάνεια, η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους, η επιτάχυνση του των μεταρρυθμίσεων, η στήριξη του μηχανισμού εσόδων και το «νοικοκύρεμα» των δαπανών. Στο δύσκολο έργο, ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει στο πλευρό του τρεις υφυπουργούς, τον Απόστολο Βεσυρόπουλο, υφυπουργό αρμόδιο για τη φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία.

Το Θεόδωρο Σκυλακάκη, υφυπουργό αρμόδιο για τη δημοσιονομική πολιτική και το Γεώργιος Ζαββό, υφυπουργό αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ