ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Πρόκληση η αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος στην Ελλάδα

Fitch: Πρόκληση η αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος στην Ελλάδα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/JUSTIN LANE

Ως τη μεγαλύτερη πρόκληση χαρακτηρίζει την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος της Ελλάδος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο οίκος Fitch, συσχετίζοντας τις αποφάσεις του για την αναβάθμιση της Ελλάδος στις 2 Αυγούστου από το περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που θα καταθέσει η νέα κυβέρνηση.

Κατά τον οίκο, η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και δέσμευση για μείωση της γραφειοκρατίας -μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις επενδύσεις. Αυτό μπορεί να υποστηρίξει περαιτέρω την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς υπάρχει προοπτική σημαντικής αύξησης των επενδύσεων σε μια σειρά κλάδων.

Όπως σημειώνεται σχετικά, ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων στη Βουλή στις 23 Ιουλίου, που θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι οποίες αναμένεται να εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2020.

«Εν τω μεταξύ το πρωτογενές πλεόνασμα 4,4% του 2018, που διαμορφώθηκε σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον στόχο, έχει δημιουργήσει περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση, ενώ οι προτεινόμενες φοροελαφρύνσεις θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη. Εάν υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες, ο οίκος θα τις συμπεριλάβει στην επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση του ελληνικού αξιόχρεου, στις 2 Αυγούστου», υπογραμμίζει ο οίκος.

Στο σημείο αυτό σημειώνει πως η νέα κυβέρνηση κληρονομεί την πρόκληση της αλλαγής στο δημοσιονομικό μείγμα, που μέχρι στιγμής βασιζόταν στις αυξήσεις φόρων και στην υποεκτέλεση δημόσιων δαπανών, για να επιτευχθεί η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα.

«Η αβεβαιότητα για το πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο αυξήθηκε προεκλογικά, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την άρση του συμφωνημένου μέτρου μείωσης του αφορολόγητου, που αναμενόταν να υλοποιηθεί το 2020. Η αποτυχία διεύρυνσης της φορολογικής βάσης καθιστά δυσκολότερη την αλλαγή στο δημοσιονομικό μείγμα, ταυτόχρονα με την επίτευξη των στόχων για τα πλεονάσματα», σημειώνει η Fitch.

Όπως υπογραμμίζει ο οίκος η ΝΔ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να μειώσει τους στόχους για τα πλεονάσματα κατά τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα, με την Ελλάδα να καλείται και σε αυτή την περίπτωση να εμφανίζει υψηλά πλεονάσματα. Η κυβέρνηση υποδήλωσε ότι θα αναζητήσει μια σχετική συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές, η οποία θα λάβει υπόψη της την υλοποίηση άλλων μεταρρυθμίσεων αλλά και την ανάπτυξη που εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από τον στόχο.

«Μια τέτοια εξέλιξη θα μείωνε το ρίσκο επιδείνωσης των σχέσεων με τους επίσημους πιστωτές. Ωστόσο, ο διάλογος με τους πιστωτές ενδέχεται να είναι πιο περίπλοκος, λόγω της αναστολής στη μείωση του αφορολόγητου, που είχε προνομοθετηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο», αναφέρει η Fitch στην ανάλυσή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ