ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χωροταξικές αλλαγές» κυβέρνησης και θεσμών

«Χωροταξικές αλλαγές» κυβέρνησης και θεσμών
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Σε νέο πλαίσιο μπαίνουν οι σχέσεις των θεσμών με την κυβέρνηση, με τις αλλαγές να είναι και χωροταξικού περιεχομένου.

Ενώ μέχρι σήμερα οι μεταμνημονιακοί ελέγχοι των θεσμών πραγματοποιούνταν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αυτό πλέον αλλάζει και τα κλιμάκια των θεσμών όπως και οι επικεφαλής θα έχουν συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς στα υπουργεία τους.

Ως ο κεντρικός χώρος διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων έχει οριστεί το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο έχουν ήδη στεγαστεί οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυρίακου Μητσοτάκη.

Το γεγονός ότι οι μεταμνημονιακή έλεγχοι της χώρας δεν θα πραγματοποιούνται ούτε σε ξενοδοχεία, ούτε στο υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο είναι καλά φυλασσόμενο λόγω της γειτνίασης του με τη σχολή της αστυνομίας, αποτελεί ένα διπλό μήνυμα.

Αφενός δείχνει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους θεσμούς ως απλούς υπαλλήλους των οργανισμών στους οποίους η χώρα μετέχει κανονικά και ισότιμα, αφετέρου ότι δεν υπάρχουν πια λόγοι ασφαλείας που να επιβάλουν αυξημένα μέτρα προστασίας.

Με τον τρόπο αυτό αποδαιμονοποιούνται και οι θεσμοί και οι διαπραγματεύσεις γύρω από την οικονομική πολιτική, κάτι που αποτελεί πραγματικά επιστροφή σε ομαλές συνθήκες.

Εξάλλου, συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών θα έχει αύριο το οικονομικό επιτελείο.Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εκκρεμότητες της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Να σημειωθεί πως οι θεσμοί έχουν πάρει ήδη στα χέρια τους τα πρώτα στοιχεία για το περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου και τα εξετάζουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ