ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αναπροσαρμογές στα τιμολόγια της ΔΕΗ; Τι λέει ο αντιπρόεδρός της

Έρχονται αναπροσαρμογές στα τιμολόγια της ΔΕΗ; Τι λέει ο αντιπρόεδρός της
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ζήτημα αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ τέθηκε σήμερα στο συνέδριο του Economist, τόσο από τους εκπροσώπους της επιχείρησης όσο και από την αγορά.

«Καταλαβαίνω την κυβέρνηση, τόσο την προηγούμενη όσο και την παρούσα που δεν θέλουν να μετακυλιστεί η αύξηση του κόστους στους καταναλωτές. Αν είχε γίνει αυτό στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, η ΔΕΗ θα μπορούσε να εκδώσει ομολογιακό δάνειο με ικανοποιητικούς όρους», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης Γιώργος Ανδριώτης.

«Τα σχέδια της κυβέρνησης για το μέλλον της ΔΕΗ ήρθαμε να συζητήσουμε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη», είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμόπουλος, εισερχόμενος στο υπουργείο για τη συνάντηση του προεδρείου της συνομοσπονδίας με τον υπουργό.

Όπως είπε ο κ. Αδαμόπουλος, «ο υπουργός δέχθηκε αίτημά μας για να συζητήσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ το οποίο είναι εθνικό ζήτημα. Δεν προσφέρεται για στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις και θα συζητήσουμε τα νέα σχέδια για πλήρη σωτηρία της επιχείρησης και περιμένουμε να γίνει το καλύτερο δυνατό τόσο για την επιχείρηση όσο και για τους πολίτες. Θα ακούσουμε τις προτάσεις του υπουργείου και θα τοποθετηθούμε στη συνέχεια».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Αντώνης Καράς ανέφερε ότι «η επιχείρηση βρίσκεται σε δεινή θέση και χρειάζεται ομαλή μετάβαση προς όφελος της επιχείρησης, των πολιτών και των εργαζόμενων. Θα ακούσουμε τον υπουργό, θα λειτουργήσουν τα όργανα και θα πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις» τόνισε.

«Η αύξηση του κόστους για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και για το φυσικό αέριο δεν καλύπτεται από τα τιμολόγια και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ», πρόσθεσε.

Χατζηδάκης: Η προηγούμενη κυβέρνηση, άθελά της φυσικά, την τίναξε στον αέρα

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε απαξίωση τη ΔΕΗ, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ενώ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης είπε ότι ο υπουργός δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί και ότι περιμένουν τις προγραμματιστές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ήρθα εδώ για να συμβάλλω στη σωτηρία της ΔΕΗ και στο να υπάρξει πραγματική προοπτική για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, άθελά της φυσικά, την τίναξε στον αέρα. Η μετοχή της έχασε 90%. Η Ernst & Young, ο ορκωτός ελεγκτής, πριν από μερικούς μήνες, είπε στην επίσημή της έκθεση, ότι η εταιρεία στους επόμενους μήνες έχει πρόβλημα βιωσιμότητας. Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να έχει λίγο πιο χαμηλούς τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι λέει τις τελευταίες μέρες;

Εν πάση περιπτώσει, είμαστε εδώ για να εκπονήσουμε ένα σχέδιο σωτηρίας. Ένα σχέδιο το οποίο, είμαι βέβαιος, θα στηρίξει ο μέσος εργαζόμενος της ΔΕΗ. Γιατί όλοι αντιλαμβάνονται, ότι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να έχει προοπτική με μεγάλα λόγια, αλλά με μια ουσιαστική πολιτική που θα εξασφαλίσει το μέλλον και της εταιρείας και των εργαζομένων. Η κυβέρνηση θα είναι αναλυτική στο σχέδιο αυτό στις προγραμματικές δηλώσεις που θα γίνουν σε λίγες μέρες στη Βουλή.

Θέλω να πω ένα πράγμα μόνο. Υπάρχουν ορισμένοι που κατηγορούν τον Χατζηδάκη, ότι με τις δηλώσεις του για το πρόβλημα της ΔΕΗ, δήθεν, απαξιώνει την επιχείρηση και, λένε ορισμένοι, θα ρίξει και τη μετοχή της. Ας κοιτάξουν τα χαρτιά. Ας δουν όλοι αυτοί που μου ασκούν κριτική, πόσο έριξε τη μετοχή η προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως είπα, την έριξε κατά 90%. Και ας δουν τι έχει συμβεί από τις ευρωεκλογές και μετά. Η μετοχή της ΔΕΗ ήταν στο 1.3 ευρώ και έχει πάει στα 2.1 ευρώ. Αύξηση, μέσα σε λίγες μέρες, πάνω από 60%. Γιατί;

Γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο Μητσοτάκης και η καινούργια κυβέρνηση θέλουν να προχωρήσουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δρόμο για τη ΔΕΗ. Ας περιοριστεί λοιπόν, όσο γίνεται σε αυτό τον τόπο, η δημοκοπία. Αρκετά πληρώσαμε τα μεγάλα λόγια και τον εμφύλιο πετροπόλεμο. Ας κοιτάξουμε να κάνουμε ο καθένας τη δουλειά του. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνούμε όλοι, αλλά ας κοιτάξουμε όλοι να είμαστε σοβαροί αν μη τι άλλο».

Ο κ. Αδαμίδης είπε ότι το θέμα της ΔΕΗ είναι πολυδιάστατο, καθώς απαιτούνται μία σειρά ρυθμίσεων και συνεργασία και με την ΕΕ και με τους θεσμούς.

«Μας ενδιαφέρει η επιχείρηση να είναι υπό δημόσιο έλεγχο ώστε όπως ξεκίνησε από το 1950 να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους πολίτες», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι ο υπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός και ότι δεν θα έχουν πρόβλημα οι εργαζόμενοι.

Περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, είπε ο ίδιος αλλά σημείωσε στη συνέχεια «όμως είμαστε και αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη για να μείνει η ΔΕΗ υπό κρατικό έλεγχο», σημειώνοντας ότι σημερινή συνάντηση ο υπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη δήλωση του υπουργού ότι η επιχείρηση δεν έχει ούτε κολώνες να αγοράσει είπε: «νομίζω ότι ήταν σχηματική η δήλωση ότι δεν μπορεί να αγοράσει κολόνες η ΔΕΗ».

«Υπάρχουν θεσμικά προβλήματα στην εταιρεία αλλά δεν είναι θέμα έλλειψης χρημάτων και δεν είναι στα όρια της καταστροφής η ΔΕΗ», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ